Måndag

Så var det måndag igen.. Helgerna går ju så sjukt fort, man önskar att man hade haft sportlov nu. Men när man är vuxen har man inte lov. Vad är det för dum regel egentligen!?
Idag har vi hunnit fixa rätt så mycket i stallet. Mockat ur tre boxar, fixat iordning boxar i utestallet, släppt ihop hästar, haft en lektion och ridit. Fullt upp kan man väll säga!
Jag red Silver idag, vår nya lilla totto. Han kom igår och är en D-ponny valack på 18 år. Han är verkligen hur cool som helst. Och han skötte sig exemplariskt idag. Han är kanske inte den mest välridna hästen som finns, men han är så stabil. Jag testade honom lite idag, slängde med armarna, lutade mig, hade långa tyglar i galopp mm. Och han bara tuffade på. Så jäkla rolig alltså! Så jag tror att han kommer att passa alldeles utmärkt i verksamheten.

Nu ska jag upp och rida lilla Milano, förhoppningsvis så ska ju vi debutera på tävlingsbanan den 11/3, men det kanske känns lite väl snart. Jag vet inte riktigt.. Jag har till fredag att bestämma mig om vi ska åka eller inte, så jag ska verkligen känna om det känns som att han är redo. Hans problem är ju orken, men det gäller ju att lyckas hitta knepen för att undvika dessa roliga stunder då han slår sig fri, springer in i väggen eller blir lite okontaktbar... Hmm, svårt detdär. Men vi får ligga i nu dom här dagarna och se hur det blir!

Hej, hej, hemskt mycket hej!

Jaha, en liten uppdatering om hästisarna dårå eftersom att ni inte har en aning om vad som hänt sen urminnes tider..

Bettan: Har gått så sjukt bra på träning, jag har verkligen hittat knapparna och det har för en gång skull kännts riktigt bra. Jag har kunnat trycka på den där knappen som gör att hon börjar jobba på riktigt och genom kroppen. Hon har börjat röra sig ordentligt och det har varit en fröjd att sitta på faktiskt!
Vi var iväg och tävlade i lördags, Msv C:1 på täby. Hon kändes fin på framridningen, något loj och lite seg.. Men, ändå riktigt fin, framförallt i galoppen.. Inne på banan så blev hon seg, som vanligt! Så efter en stund så sparkade jag till riktigt ordentligt och blev lite arg på henne, hon måste ju lära sig någon gång lixom.. Trots att det kändes lite sisodär fick jag ändå typ 62,55%. Och då var det med OTROLIGT många missar om man säger så! Så jag är faktiskt riktigt nöjd med det resultatet. Vi fick 7or på lägningarna och där tog hon inte alls i, skulle hon bara göra som hemma så skulle vi öka med minst nått poäng iaf. Fick åtminstone 7or på öppnorna också, allt slit har givit resultat! Där fick jag ju rätt dåligt förra året, då hon inte orkade bära sig alls.. Slutorna blev dåliga, hon tappade bjudningen varje gång mot domaren, vilket påverkade dom totalt. När hon inte bjuder blir det svårt att hålla linjen och det ger inte alls ett trevligt intryck.. Även skritten kunde ju ha varit mycket bättre, om man slapp driva i varje steg så att säga.. Där har vi en hel del koffar som skulle ge oss rätt mycket mer poäng om vi höjde oss.
Galoppen var jag riktigt nöjd med, jag red en slarvig väg till första enkla bytet och det blev lite tvärt, men hon var riktigt trevlig i hela galoppdelen. Även ökningarna kändes helt okej där. Om man kunde börja med galoppen tror jag att hon skulle komma fram en hel del i resten av programmet..
Men som sagt, det var godkänt och det fanns mycket att förbättra, så man kan nog inte vara annat än nöjd lixom! Dessutom så var förra årets mål att rida två klasser på minst 62% och nu gick jag ut första klassen för iår och gjorde det. Det kändes riktigt skönt faktiskt, dumt bara att målen höjs lite väl mycket varje termin kanske..
Det är så typiskt när jag vet vad hon kan hemma, men inte riktigt lyckas plocka fram det där lilla extra på tävling! Hon blir väll egentligen inte seg seg, men det finns inget att ta av, vilket ger diffusa övergångar osv. Jag hade önskat att få känslan av att man måste bromsa lite hela tiden..
Så nu har jag hemläxa, rida utan spö, få henne flexibel åt alla håll och kanter i alla rörelser hela tiden. Jag får helt enkelt inte rida samma tempo hela tiden utan några steg fram, några tillbaka osv osv.

Men såklart skulle hon bli sjuk dagen efter, kanske att hon redan var lite dålig under lördagen, men inte så att det märktes! Men på söndagkvällen kände jag inte alls igen henne. Så veterinären kom ut mitt i natten och hon fick kramplösande och piggnade på sig helt okej ganska så snabbt! Troligen en lättare förstoppning, som släppte med tanke på att jag gick med henne så pass mycket och med hjälp av medicinen. Nu är hon mycket piggare, men är såklart sjukskriven någon dag till. Får inte äta så mycket, så hon och Maggie fick gå ut i bantningshagen och det kan de båda faktiskt behöva..! Hoppas på att hon fortsätter åt det här hållet, så ska jag försöka skritta henne åtminstone på torsdag!

Milano: Har kommit lite i andra hand då jag lagt mest fokus på Bettan innan tävlingen, trots det presterar han riktigt bra varje gång. Han är verkligen en liten stjärna! Han fick sig en ordentlig genomkörare idag, då vi fokuserade på rakriktning, då han hemskt gärna skjuter ut bogarna mot väggen och inte vill jobba rakt genom kroppen. Sen ska man bara svänga med ytterhanden och bara ha ett stöd på inner och oj vad det blir svårt att rida!
Började med att rida på en fyrkant i skritt, fick in lite bakdelsvändnings-tänk och att verkligen få honom rak, det tyckte han var jobbigt! I traven började jag med att rida på volt, få med bogarna runt och göra övergångar, försökte tänka på att bara göra det jag ville även om man slog sig fri och försökte smita. Jag tror att det är viktigt att jag inte går in i hans hyss, för det är nog dit han vill komma!
Sen galopperade jag och försökte hitta en lugn takt och försöka få honom rak, han blir lite väl slirig emellanåt!
Red sen på fyrkanten och försökte så gott jag kunde flytta in bogarna framför bakbenen med hjälp av yttertygel och göra tiometersvolter. Volterna blir bra om jag har fått med bogarna innan, annars blir det jobbigt för honom och då slår han sig fri och då blir det väldigt svårt att rida..! Men jag fick till det i båda varven hyffsat bra. Red sen helt rakt fram och såg till att han spårade ordentligt hela långsidan, det tyckte han verkligen var jobbigt, men när han väl blev rak så blev han riktigt fin!
Avslutade med att rida på trekvartslinjen och fatta galopp. I vänster varv var det lite svårare, då ville han gärna skjuta ut bogarna och fatta höger galopp, men efter lite övertalning gjorde han riktigt bra fattningar!
Jag är faktiskt otroligt imponerad av killen min, för han är riktigt riktigt duktig och han känns faktsikt rätt lydig, så länge jag är nogrann och verkligen visar vad jag vill att han ska göra!

Nu börjar ju säsongen närma sig med stormsteg och det vore skönt att reda ut de problemen som finns, antagligen är det mest en styrkefråga, så ska börja använda mina kära cavalletti bommar igen, så att han måste börja jobba ännu mer. Det största problemet är ju att han slår sig fri och då blir det svårt att styra och göra det man vill. Men jag tror att detta beror på att han inte orkar hålla ihop riktigt än. Mersan var (eller är!) precis lika dan, men det är bara att kämpa på helt enkelt!

Jag går i ide...

Nu kommer ett deppinlägg.. Så himla roligt nu när jag har bloggat så mycket på senaste, eller hur!?
Jag har verkligen tröttnat på allt just nu. Jag vill helst bara ligga i sängen hela dagarna och inte göra någonting alls. Jag har verkligen ingen inspiration och jag gissar på att vädret har ganska stor betydelse här..

- Det är sämst att gå ut på morgonen i all snö, det är kallt, det blir blött och det blir bara allmänt jobbigt med all snö. Man får leta efter grindar på morgonen, man får sopa mycket mer i stallet, man måste skotta, snöstyltor, man får snö i skorna, Arthur blir en snögubbe.. Ja allt sånt tar ju bara typ all energi.

- Det är kallt, man fryser om stjärten och om låren, det spelar ingen roll om man har thermobyxor, man blir kall i alla fall. Man orkar därför inte vara i stallet mer än nödvändigt och när man väl kommer in tar det hundra år innan man blir varm igen.

- Det går inte att köra bil... Japp, dethär är nog det värsta. I vanliga fall hade jag nog inte brytt mig, för då hade man inte planerat in någonting, men nu har jag missat första tävlingen för iår pågrund av all snö... Sen kommer jag missa första programridningen på fredag då dom fortfarande inte har plogat torövägen. Man kan knappt köra själv där, tänk då med Bettan i transporten lixom... Och på grund av allt detta så varför ska jag träna!? Är snön kvar lika länge som förra året får vi ingen vår, då kommer vi ha snö till juni och sen ska det vara sommar. Oj vad skoj.. Nej men jag fattar att det inte kommer att vara så, men man blir bara så less. Har verkligen sett fram emot att få komma igång med träning/tävling och nu så är det bara helt värdelöst... Inspirationskällan är lika med noll....

- Jag är tröttare än tröttast. Vet inte om det är järnet som spökar igen, eller om jag bara är helt slut. Men så fort jag kommer hem så somnar jag. Idag höll jag till och med på att somna på Bettan påväg till ridhuset. Jag känner mig trött när jag kör bil, när jag tittar på tv, när jag ska laga mat, japp i stort sett hela jäkla tiden. Orkar inte göra någonting, utan lägger mig ner och sover med en gång. Hmm, synd att man inte ens orkar gå till sjukhuset och se om det är järnet det är fel på. Men man får ju aldrig svar, väntar ju fortfarande på svar från sist jag var där.. Ååh, nu blev jag ännu mer less. För nu kom jag också på att jag måste ringa sjukan imorgon och boka tid för att sedan få en remiss till någon som kan hjälpa mig med mina muppiga jävla hälar. Så att jag slipper ha ont varje gång jag sätter på mig ett par "hårda" skor, som till exempel mina ridstövlar.
Och nu kom jag på en sak till. Mina sköna, men dock något slitna, ridstövlar är inlämnade hos skomakaren i nynäshamn. Dom har kanske varit där i 2-3 månader nu, mammas har varit inne i ett halvår.. Hoppas att dom är hela nu, sist jag var inne hade han inte orkar ta tag i dom, seriös kille lixom!

Jag önskar att man kunde gå i ide och komma fram sådär i slutet av mars när allt bara har blivit lite bättre, när man kan känna att sommaren är på g, när man inte behöver ha trippla långkalsonger för att inte frysa. När man slipper ha dubbla jackor och när man slipper all snö.

Ursäkta all dålig energi som jag delar med mig av nu, men jag behövde bli av med den. Verkligen! Så imorgon ska jag helt enkelt vakna upp som en ny människa, se livet från den ljusa sidan och ge mig ork att göra vettiga saker på dagarna. Önska mig lycka till!

RSS 2.0