Jobbdag!

Började tio i morse med ridläger. Det flöt på som det skulle och tjejerna utvecklas fint!
Sen blev det lite lunch hemma för att sedan gå upp och ta en fika med Anna fors och hennes gäng!
Vid 16-tiden hade jag en lektion för fyra personen. Jäkligt svårt att hålla reda på alla måste jag erkänna. Men det gick kanonbra och alla var duktiga!
Just nu har jag precis släppt ut de sista hästarna och håller på att fylla massa vatten överallt! Kul..
Ska sen bara upp och mocka och sedan hem och slänga i mig mat och sedan rida kungen. Fullt upp som vanligt, men jag gillar det!!


Finaste sessan

Igår fick Bettan sig ett dressyrpass med kandaret. Blev alldeles förvånad när hon bara direkt var mjuk, fin och följsam. Skrittade fram ordentligt med mycket skolor åt båda hållen för att mjuka upp henne litegrann. Gick sedan på galoppen. I början var hon väldigt försiktig, så gjorde några fattningar och fokuserade på att bara mjuk och försiktigt lyfta in henne i galoppen så att inte jag skapar spänningen. Efter lite nötande blev det lite bättre. Galopperade i plottergalopp och flyttade lite undan skänkeln innan jag bad henne att ta i lite mer. Och som om det var det självklaraste i världen bara tog hon lite större språng, var mjuk i handen och verkade mer än nöjd. Gissa vem som blev förvånad!?
Tog sen bara lite trav och stämde av läget innan jag tog en paus.

Gjorde lite samma sak i traven och hon kändes mjuk och följsam även där! Så bestämde mig för att jobba lite mer i galoppen igen, det gäller ju att passa på när det passar damen! Gjorde mycket tempoväxlingar och fattningar och hon tog verkligen för sig! Tror aldrig jag har känt det förut. Så efter en stund bestämde jag mig för att bara göra lite skänkelvikningar i trav med tempoväxlingar i och där lyssnade hon ok. Inte bättre, men inte heller dåligt. Så sen travade jag av och hon valde en rund och låg form av sig själv.

Jag är mycket väl medveten om att om det känns lätt är det inte tillräckligt bra, men ibland måste man få glida runt litegrann. Jag kommer med största sannorlikhet få en stor fet jävla käftsmäll på torsdag, trilla av Bettan och kravla mig upp med brutet ben för att sedan inse att man måste kämpa ännu hårdare för att komma dit man vill!
Det kanske låter hårt och jag kommer säkert känna mig svindålig på torsdag när jag rider för Hubbe igen? Men å andra sidan vill jag ju höra sanningen och veta hur fasen jag ska bli bättre och då räcker det inte med att någon säger vad som är bra!

Idag har Madde ridit på Bettan och det tror jag hade gått bra. Sen blir det nog galoppjobb imorgon och två dressyrpass innan Hubbe kommer, jag har fått strikta order på att göra mil hemläxa och då gäller det nog att göra det också!


Livet kunde ha varit sämre!

Satt i solen ca en timme innan det var dags för lite mer jobb.
Det var en tur mer två personer och jag valde att ta Milano som ledarhäst! Sjukt duktig är han och trygg. Jag är aldrig rädd ifall någon rider för nära, han väntar snällt på de lite långsammare hästarna och håller sig för det mesta i skinnet! Men när Berth hoppade fram ur skogen och en fågel flög upp från gräset trodde han att han skulle dö. Som tur var så gick bara silver och chivas på som om ingenting hänt! Så jäkla snälla hästar vi har alltså!

Sen skulle såklart lite hästar ut och sen begav jag mig hem för att få i mig lite föda.

Nu ska jag upp till stallet igen och ta emot en sommarhäst och sen trimma lite dressyr på Bettan. Nästa vecka kommer världens bästa Hubbe och gissa vem som är taggad!?


Sommar och sol

Ridlägret gick precis som igår jättebra. Med en väldigt busig och dum ponny och endast en avramling får vi vara nöjda. Men lina borstade av sanden med ett stort leende på läpparna och hoppade upp på huliganen igen. Tur att allt gick bra och att ingen skadade sig!

Har sen även hunnit skicka iväg en friridning och tagit in grabbarna grus, som idag har fått äran att inviga tjejernas nya boxar!!

Nu ligger jag i en solstol hemma och tänker ligga kvar här tills 15 då jag ska gå upp till stallet och ha en tur. Grym dag med andra ord!


Sådärja

Detta inlägg skulle ha publicerats tidigt igår, men den dumma appen vill verkligen inte samarbeta..!

Ridläger dag idag. Sjukt gulliga tjejer, dom två bästa "hjälpredorna" och fint väder. Kan det bli bättre? Ja kanske att hästarna skötte sig super också! Så himla roligt att allt har dragit igång nu, det är verkligen sommar!

Nu ska jag nog gå upp och börja rensa i sadelkammaren. Jag är sjukt sugen på att göra iordning ordentligt där inne, få lite struktur och bara fixa iordning från början. Helst bara kasta ut alla grejer och göra om. Men vi får se om det blir så! Man ska ju bara ha tiden också..


Hjärta dig!

Att en känsla kan ändras så fort. Livet kändes helt plötsligt lite mer ledsamt. Men det blir bra, så är det bara!


Torsdag.

Fy satan vilken grym dag det har varit!
Började ju som sagt med att galoppera Bettan, samma upplägg som vanligt och hon kändes väldigt pigg och glad. Var riktigt fin när jag travade av också, så det kändes väldigt roligt!

Sen kom spekulanterna från i måndags ut idag igen och vi red ut en sväng. Jag tog Milano och så tog vi även med oss Maggie ut. Milano är minst sagt en grym ledarhäst! Kul att han sköter sig så bra. Ännu roligare var det att spekulanterna är jätteintresserade och nu är det bara massa fix kvar. Så himla roligt!

Sen var det dags för mig att bege mig till tandhygenisten, tredje gången gillt och det gick bra. Men fy vad obehagligt det är..!

Väl hemma var det bara att bege sig upp mot stallet igen och rida en liten gul huligan ponny. Inte för att han lekte så mycket huligan, men han är för söt! Han har ju tagit för vana att jobba lite väl mycket med sin underhals och då blir han väldigt stark.. Så det blev ett pass i bara grundridning med fokus på accepterande av bett och hjälper. Tillslut blev han riktigt fin i alla gångarter och kunde till och med göra öppnor och skänkelvikningar. Så nu blir planen att jag ska rida honom 1 dag i veckan så att han måste börja jobba ordentligt!

Avslutade med att släppa ut hästar och fixa lite i stallet. Imorgon blir det första dagen på ridläger och det kommer bli svinroligt!!


Igår.

Igår var det jobb som vanligt hela dagen, ingen rast och ingen ro! Eller självklart hade jag någon liten rast, men det var fullt ös som vanligt!
Barnridning med Tom och Svea, byta hage på de hästarna som bara rymmer, sista dagen med Elin, visa häst för spekulant m.m.
Ellen och Madde sköter sig grymt bra och är till väldigt stor hjälp!

På kvällen väntade ett pass för Timo på Milano med mamma och brighten. Vi använde oss av våran lilla hinderbana (som vi kör med barnen) som innefattar slalom, cavaletti och en upphöjd bom på mitten. Vi började i trav, red slalom som för övrigt är väldigt svårt faktiskt! Sen skänkelvikning undan vänster skänkel in mot mitten, fatta vänster galopp, vända över ridbanan över bommen, lägga en volt till vänster och över bommen igen, landa i vänster, bryta av till trav och vända till höger och flytta ut till spåret undan höger skänkel, över fyra cavaletti och sen slalom igen. Och nej, barnen gör inte denna svåra övning!!
Efter en stund blev Milano riktigt fin och hittade en grym takt i traven. Emellanåt lite stretig i handen vilket vi löste med att ibland tvärnita och ibland ruska om ordentligt i truten för att sedan kunna bli lätt i handen igen.
När övningen satt hyffsat för både mig och grevinnan skulle vi göra allt i galopp.. Ett byte efter första skänkelvikningen och ett byte över bommen när vi bytte varv. Och OMG vad svårt det blev! När Milano började förstå att det blev jobbigt så la han in en halt i bytet utan bommen och emellanåt försökte han smita iväg. Men vi fick ordning på det tillslut, värt att säga är att bytena inte satt som en smäck, men han bytte och där fick vi nöja oss idag!
Han fick väldigt rund och fin galopp när jag kom ihåg att aktivera bakbenen och inte bara styra runt och när jag travade av så var den låga formen helt plötsligt ärlig..! Haha det krävs verkligen en hel del jobb för att få hästen dit man vill, men det är så jävla värt det!!


Det bästa som finns!

Sitter just nu på prinsessans rygg med sikte på ranchen och galoppjobb! Info om gårdagen kommer lite senare. Andreas tyckte att jag hästar klart vid 21.30, så vågade inte ens blogga faktiskt! Haha!

Nej nu är det dags att börja rida. Helt klart så jävla skönt att börja dagen såhär!!

https://cdn3.cdnme.se/3171921/7-3/pic_51cbd30ae087c33878eaf632.jpg" class="image">


God morgon!

Somnade i stort sett direkt när jag kom hem igårkväll. Det känns att man hållt igång rätt länge nu.
Igår var en riktigt varm dag och både vi människor och hästarna kände av det kan man ju säga..!
Hade lektion med Elin och mersan på morgonen medan Ellen och Madde hade en tur. Elin skötte sig galant och likaså mersan. Så roligt att se när kommunikationen börjar bli bättre mellan ryttare och häst. Turen hade också gått kanonbra!

Efter lunch var Tom och Svea här igen för barnridning. Även de skötte dig fint och man ser redan lite framsteg hos båda! Ellen sköter sig också superbra, kul att se att hon fixar alla utmaningar jag ger henne!

Sen red vi Zinni, socka och silver på ranchen. Zinni var riktigt fin. Han fick jobba på lite skolor och sidvärts för att mjuka upp sin kropp. Han gör inte själva rörelsen jättebra, men man känner att det ger mycket då han blir väldigt fin efteråt. Fick även göra några skänkelvikningar i galopp och det gjorde han riktigt bra! Han måste nu bara börja använda sin kropp lite mer och bli lite mjukare.

Avslutade med att släppa ut hästar, mocka och fixa i stallet.

På kvällen kom Anna Fors hit och vi snackade lite skit och skrattade, så roligt att träffas! Sen blev det ridning av Milano. Råkade säga till Anna innan jag red ner att jag ska rida runt lite och dessvärre kändes det lite som att det var precis det jag gjorde.. Försökte ha honom i en låg form och det gick väll halvbra.. Emellanåt spände han ifrån och då försökte jag bara vara lätt i handen och fortsätta rida, då släppte han efter en stund.
Gjorde lite öppnor och skänkelvikningar i både trav och galopp med övergångar i för att stärka honom lite. Han gjorde allt okej, inte så mycket bättre. Så det var ett av de här passen som bara tar en vidare. Man rider runt lite grann helt enkelt.

Nej, nu ska jag dricka upp mitt kaffe och sen gå upp och jobba. Fullspäckad dag igen, är nu förvånade? Men shit vad kul det är att jobba!!


Nu är sommaren här!!

Denna vecka har Anna semester och Ellen och Madde har börjat sommarjobba. De ska jobba denhär och nästa vecka och sen varsin till vecka senare i sommar. Idag har det varit fullt upp hela dagen och jag måste erkänna att jag känner mig lätt förvirrad över allt som händer.

På morgonen var det barnridning för två barn som ska rida mån-ons, detta sköter jag och Ellen medan Madde får hålla ställningarna i stallet under tiden.
Madde och Ellen skrittade sen ut Ivana och Chivas. Ivana ska nu börja skrittas, då hon är ohalt i skritt och Timo sa att det var bättre att hon rörde på sig!

Sen käkade vi lunch tillsammans och gick igenom de nästkommande veckorna.

Efter det hade jag lektion och lite pyssel med en tjej som heter Elin som kommer ifrån Thailand. Så allt var på engelska och fy vad det är svårt! Men ändå bra träning och Elin är verkligen världens roligaste 10-åring, så det var jättekul. Hon ska också rida till onsdag.

Under tiden red Madde och Ellen ut på Delta och Silver och fixade i stallet.

Sen hann vi dessutom med att rida Levin, Maggie och Socka en sväng ut. Levin var riktigt riktigt fin idag, så det var väldigt roligt att sitta på honom idag. Han har verkligen stärkt sin galopp något otroligt, så det är roligt att kunna galoppera i någon slags normal takt även ute!

När vi var klara fick Bettan sig ett galoppjobb på ranchen. Hacket åkte på som vanligt och direkt när jag kom ut på ranchen började Bettan självmant att galoppera.. Gissa vem som älskar vårt nya träningsupplägg!?
Började som vanligt med två varv i trav, struntade helt i form och bara lät henne trava på. Tog sen 5 min i varje varv och började i arbetsgalopp för ett sedan successivt jobba upp tempot. 2 min vila mellan varven.
Efter ytterligare 2 min vila var det dags för slutspurten. 2 varv med öka/minska galopp och ett varv i fullt ös medvetslös galopp, gjorde självklart detta i båda varven!
Travade sen av och jävlar vad hon var fin! Travade på ordentligt och genom kroppen. Hittade en fin rund form och verkade allmänt nöjd. Helt skummig på hela kroppen och i munnen rörde vi oss sen upp mot stallet där en dusch väntade!

På kvällen visade vi Zinni för spekulant och det gick kanonbra, han blir verkligen bättre för varje dag! Så nu håller vi tummarna igen, för det kändes jättebra!

Har nu planerat lite inför de kommande ridlägrena och nu väntar sängen. Imorgon är det åter igen en fullspäckad dag!


Söndag

Gick upp till stallet vid 10 och hade en tur med två personer. Det gick grymt bra och återigen är jag imponerad av våra snälla hästar!

Madde var snäll och red Bettan idag, så jag hade bara Milano idag.

Han fick springa lektion för Timo. Jag slängde upp Husgafveln på huliganhästen och han bråkade även då. Mjuk och följsam är inte en bra beskrivning av Milano just nu..! Timo renodlade hjälperna lite och drog Milano i örat när han var dum! Efter ett tag släppte Milano efter och han började se riktigt trevlig ut!
När det väl var min tur så kändes Milano väldigt fin måste jag säga. Han vad lydig och lätt i handen. Nu måste jag bara vara supernoga med att vara lättlätt i handen och snabb i benen, inte bli klämmande någonstans någongång. Det låter ju så jävla lätt när man skriver det, men det är så sjukt svårt i verkligheten!
Nu kom vi även fram till att han måste jobba lite mer i den runda låga formen, då han behöver bygga lite mer muskler fram. Så jag kommer försöka rulla på ett schema för Milano: 2 dagar i låg rund form, 1 dag canter, 1-2 dagar i låg rund form, 1 dag ut och 1 dag dressyr med fokus på tävlingsform. Skönt nu när det inte är några tävlingar då man kan satsa 100% på att få en bra träningsrutin!!

På kvällen har jag slaggat lite i soffan och har nu förflyttat mig till sängen. Imorgon är det jobb och lite miniläger som gäller!


Grym jobbdag!!

Fullt ös medvetslös stod på schemat idag. Gick upp till stallet vid ca 10.30, hämtade lite hästar och fixade. Vid 12.15 rullade bilen mot Lisö med mersan och Carola i släpet och en glad Camilla i framsätet. Vi var ju med på deras midsommar firande och hade ponnyridning. Hästarna skötte sig exemplariskt och jag och Camilla fick gå i 2 timmar oavbrutet. Efter dessa två timmar var både vi och ponnysarna rätt trötta kan man väll säga. Så vi stoppade in tottisarna i släpet och begav oss hemåt. Förhoppningsvis förgyllde vi många barns dag och vi är väldigt glada att vi fick förtroendet att komma dit!

Väl hemma väntade en tur på 5 personer varav en var Linnea som har sin häst här på sommarbete. Som vanligt skötte sig hästarna grymt bra och ännu en trevlig tur är nu avklarad. Alltid roligt med lyckade turer! Själv red jag Bettan och hon var världens bästa. Drog på gramanen så hon skulle få jobba på ordentligt även om det blev mycket skritt. Hon var riktigt fin bitvis idag och hon kändes ändå väldigt mjuk i sidorna. Kul att faktiskt kunna njuta av en uteritt faktiskt. Det hör ju inte till vanligheterna när det gäller Bettan.

Sen skulle alla hästar ut och fixas i stallet. Drog in och köpte lite lördagsgodis med mammsen och sen har jag legat i soffan och pratat i telefon med Angelica! Mysigt värre.

Men nu väntar sängen och imorgon blir det ännu mer jobb och sen lektion för Timo. Tror jag ska be honom hoppa upp och uppfostra min lilla huligan till häst..! Börjar bli dags nu igen!


Gårdagens ridning..

Var lite väl trött igår för att orka blogga..
Bettan fick sig ett dressyrpass med kandaret. Till en början kändes hon lite stel och stretig, så red mycket skolor och skänkelvikningar i skritt till att börja med. Tog sen tag i galoppen och red bara plottergalopp med fokus på att kunna ställa igenom ordentligt och flytta rumpan dit jag ville.
Efter en liten paus tog vi trav och jäklar vad hon kändes fin! Vi gjorde lite skolor och skänkelvikningar och det kändes faktiskt ganska bra, hon måste fortfarande bli mjukare i sidorna, men det kändes ändå helt okej!
I galoppen sen gjorde jag mycket tempoväxlingar och hon kändes väldigt reglerbar och jag kunde tänja lite på gränserna och faktiskt ha kvar henne mellan hand och skänkel! La även in lite slutor och det gjorde hon helt ok.
I traven sen gjorde jag mycket tempoväxlingar och då började hon verkligen trava på ordentligt, även i rörelserna vi gjorde. Kunde variera henne som jag ville och hon lyssnade bra. Riktigt roligt!

Milano fick sig också ett dressyrpass och ja vad ska jag säga. Vi är inne i en stor jävla svacka för tillfället. Han har börjat använda sin kropp på ett helt nytt sätt och det blir såklart väldigt jobbigt för honom. Så nu är vi inne i det fantastiska backandet igen. Men nu har han dessutom börjat kicka mot spöet i hackningen och sen kan han välja att skena istället. I stort sett känns det som att det är det enda vi gör för tillfället.
Nej men när han blev lite mer kontaktar så gjorde jag övergångar mellan skritt och galopp, vilket efter lite nötande gick riktigt bra. La då in lite skänkelvikningar i galopp och när jag är fokuserad på lätt hand och få honom att jobba med kroppen blir det kanonbra.
Tog sen trav i lättridning. Mycket skänkelvikningar och tempoväxlingar. Där blir han lite mer stretig i handen, han slår sig inte alls fri lika mycket, men han släpper inte helt heller. Så försökte ha lätt hand och få igång bakbenen ordentligt. Efter lite nötande blev det bättre och han avslutade med en jättefin ökning och då gav jag mig då han var helt slut. För att inte tala om vad jag var!!


Glad midsommar!

Som vanligt firades det hemma med släkt och vänner. Klä midsommarstången, midsommar lunch, dans runt stången, lekar, jordgubbstårta och en grymt mysig grill middag.
Riktigt mysigt som alltid med några av världens härligaste människor! Jag kan inte annat än hoppas att vi kan hålla i denna fina tradition länge!


Vänskap är en själ i två kroppar

Länge sen var det. 6 år sen Malin var här. Typ 3 år sen vi sågs sist. Men ändå kändes det som att det var igår.
En heldag full med mys hemma hos mig stod på schemat. Och det är så skönt med riktiga vänner, det spelar ingen roll hur länge sen det var, man plockar upp där man slutade sist.
Precis så är det med Malin och mig, det är som att 3 år är som en vecka, bara det att vi hunnit göra så sjukt mycket på en vecka!
Dessutom märker man hela tiden hur otroligt lika vi är och hur vi tänker, det är nästan läskigt.

Det jag vill få fram med det här är att äkta vänskap inte betyder att man måste ses och prata med varandra varje dag, eller ens varje månad. Det viktiga är att man alltid vet att den andra personen finns där, oavsett var i världen man befinner sig, hur olika ens liv ser ut eller hur länge sen det var man pratade sist.

Så man ska verkligen hålla hårt i dom, om man har haft turen att hitta några sådana i ens liv!


Gårdagens träning

Det var visst någon som var lite trött igår. Somnade i soffan innan jag ens hann ta mig till sängen och förflyttade mig senare under natten istället..

Igår var ett tråkigt pass. Det är ju så ibland, riktigt tråkigt att rida faktiskt. Även om övningarna i sig var väldigt bra och att vi fick till vissa saker kanon så var det bara tråkigt. Milano var tjaffsig. Antingen backar han eller så skenar han och där emellan är han hård i truten och blir allmänt tjurig. Och istället då för att jag fokuserar på att rida igång baken så försöker jag "lösgöra" honom i handen och det blir självfallet inte så bra!

Så jag fick helt enkelt tänka att jag bara hade bettets vikt i händerna och rida igång bakbenen. Vi började med att göra lite öppnor och volter, då var han stretig och ville inte alls. Så fort jag kom åt honom vart det tvärstopp och backning. Men tillslut kändes han lite mer medgörlig åtminstone. Då la vi in övergångar till skritt och lite tramp-tänk. Dutta igång rumpan ordentligt och lätt i handen. Här stötte vi självklart på ännu mer problem. Milano backade, sparkade, kastade sig framåt, snurrade runt osv. Men jag försökte bara vara lätt i handen och fortsätta dutta med spöet tills han gav sig. Vilket tillslut gav lite resultat! Det var ju absolut ingen piaff vi gjorde, utan vi sökte bakbensaktiviteten och nöjde oss när han tänker rätt! Då skulle jag först gå fram i trav och sedan fortsätta med öppnan. Mot slutet av passet fattade jag galopp efter istället och det tyckte Milano var svårt.

Så det var mycket bråk och tråk igår, men han blev ju så jäkla fin när han väl rörde sig framåt genom kroppen! Så självklart var det ett kanonbra pass för oss, men jävligt tråkigt. Någon gång måste man få igenom detta och det är mycket bättre att göra det nu!


Fullspäckat!

Gick upp till stallet vid halv ett. Började med att kolla till ivana och hon mår ännu lite bättre idag!
Sen red jag mersan och Anna linade delta. Som alltid är det veckans höjdpunkt att få sitta på min bästa vän! Jag åker runt och kan inte sluta le, allt känns så lätt på mersan, även när det är svårt. Hon fick verkligen leka dressyrponny och göra alla möjliga roliga saker. Hon spelade med öronen, grymtade på och verkade allmänt jättenöjd. Världens bästa häst!

Sen linade jag Amber, hon var riktigt fin idag faktiskt! Hon har blivit väldigt lydig och jobbar på riktigt bra!

Tog sen ut och in lite hästar, friserade chivas och städade iordning lite.

Hade en lektion vid 18 för Elin och Erika, vilket gick kanon. Så roligt med duktiga tjejer och som rider hästarna sjukt bra!

Avslutade kvällen med att träna för Timo, det kommer en rapport om det snart!


God morgon.

Vad kul det är när man planerar att man ska till tandis på morgonen och för andra gången i rad är hon sjuk. Sånt gick jag upp i onödan och är svintrött, men kan ändå inte somna om.. Gud så kul!

Idag börjar jag jobba efter lunch för att jag kommer att ha lektion på kvällen. Sen ska jag även rida för Timo och lina Bettan. Imorgon är jag ledig, wohooo!


Måndag

Idag har varit en lång dag. Började med att kolla till ivana och hon hade mycket mindre ont idag, skönt!!

Delta och Mersan fick sig en tur i skogen. Delta var bitvis jättefin och bitvis hemsk att rida.. Eller hon är ju snäll, men hon blir tråkig, hon bara är och blir svårpåverkad. Men det slutade bra iaf!
Sen fick damerna sina frisyrer trimmade och jag hann även med att fixa till Nils.

Efter lunch kom Laura och red lektion på Nils och dom var sjukt bra idag!

Sen var det dags för veterinären att komma. Zinni besiktigades utan anmärkningar och även Levin såg bra ut, förutom att han var lite öm i sulorna på den hårda och lite steniga stallplanen..
Vet tittade även till ivana och trodde också att det kunde vara en hovböld. Så nu är det bara att vänta och se!

På kvällen red jag Milano tillsammans med mor och brighten. Han kändes först fin, lite väl hastig kanske, men fin i formen och jobbade på bra. Tills jag började med skolorna och bad honom ställa igenom ordentligt. Då blev det sken med huvudet i en position där jag hade noll koll, fast-frusning i marken eller backning.. Milano var så sjukt arg att ni inte kan förstå!! Så jag fick helt enkelt bli lika arg själv och tillslut gav han sig! Då kan jag lova att han blev fin! Gjorde då bara några skolor åt varje håll, lite öka/minska i galopp och några ökningar i trav innan jag slutade. Då var hästen rätt rejält trött så att säga!

Bettan fick sig ett rejält galopparbete på ranchen, satte på hacket som vanligt. Det blev först 5 min i vänster varv, började i lite lugnare tempo och ökade lite efter varje varv. Sen vila 2 min och 5 min åt höger med samma tänkt. Vila 2 min och sen 2,5 min fullt ös åt varje håll utan paus. Då kan jag lova att hon var rätt trött! Så valde att skritta lite och sen trava av henne. Först var hon väldigt överdrivet snabb, men efter lite avstämning blev det mycket bättre och hon blev väldigt fin!

Så nu är det dags att slagga, imorgon blir det tandis kl 08.15, taggad!!


Ingen har en hund som jag!

Arthur alltså, vad finns det att säga? Världens bästa hund. Även om han ibland kan vara världens jobbigaste så är han den bästa jag vet! Idag har Arthur badat, blivit fönad och klippt öron och klor. Han blir alltid så busig efter och vill bara leka precis hela tiden.
Nu har han äntligen lugnat ner sig och nu ska vi mysa lite i soffan innan det är dags att sova!


Varför jag älskar mitt jobb.

Många undrar hur jag orkar, tycker att jag är galen. Och att jag kommer att tröttna om jag fortsätter som jag gör, att det inte är hälsosamt. Men det är visst hälsosamt, för mig är det de. De gånger jag inte gjort en enda vettig grej på hela dagen mår jag faktiskt dåligt inombords. Jag gillar att jobba.
För mig är det inte bara ett jobb, jag lever för mitt jobb. Jag får göra det jag älskar och tycker att det är sjukt kul. Självklart finns det alltid dagar som är tyngre. Jag menar, när man jobbar två veckor på rad och det är fullt ös hela helgerna och man alltid ska visa sin glada sida. Eller vinterdagarna när det blåser, är kallt och snöar på snedden. Då är det inte alltid roligt. Men om man tänker efter, är något roligt under de omständigheterna?

Jag har haft turen att få jobba med precis det jag vill och dessutom få vara med och utveckla denna verksamhet tillsammans med min mamma är verkligen roligt. Att jag får jobba med så många olika hästar är verkligen bara ett stort plus. Även om det inte är några tävlingshästar av högsta kvalite, är de fantastiska individer och har alla olika sätt att utveckla mig på.
 
Innan jag började jobba på herrhamra ville jag bara rida på "fina" dressyrhästar, flasha runt och göra rörelser. Idag tycker jag nästan att det är häftigare att få till ett bra galoppsprång på en nordsvensk än att göra ett bra byte på Milano. Det går kanske inte riktigt att jämföra. Men mitt jobb utmanar mig och sätter hela tiden press på min utveckling. Jag menar, att rida 6-8 olika hästar varje dag ger självklart någon slags effekt på min utveckling. Jag måste lära mig att anpassa min ridning till olika typer av hästar, jag måste lära mig att bli mer konsekvent, att utbilda hästar efter deras kapacitet. Dessutom har jag väldigt många timmar på hästryggen där jag kan jobba med mina egna brister. Det kallar jag lyx!
 
Att jag dessutom har världens bästa arbetskamrater gör ju inte saken sämre. Eller att jag får spendera hela mina dagar med världens bästa Arthur.
 
Och alla mina kunder och elever, som ger mig feedback, som får mig att skratta och som hela tiden visar sin uppskattning genom att komma tillbaka. Dom ger mig så mycket, jag lär mig av att ha lektioner varje dag, jag har genom det lärt mig att analysera allt som händer med hästen när ryttaren gör på ett visst sätt, jag har lärt mig att studera saker som man inte tänkt på innan och som dessutom gör mig till en (förhoppningsvis!!) bättre ryttare.
Att bara få umgås med alla dessa människor, att få ta del i deras utveckling och få känna sig uppskattad. Den känslan går nog inte att beskriva!
 
Så jag säger inte att jag aldrig tycker att det är jobbigt att gå upp och jobba, det är det, flera dagar i veckan. Och jag säger inte att jag aldrig kommer att tröttna, det kanske händer en dag. Men just nu är detta mitt drömjobb. Jag är 22 år och jag får jobba med precis det jag alltid velat jobba med. Hästar. Jag känner mig lyckligt lottad och kommer inte att släppa detta i första taget direkt!

Ibland har man otur

Det blev ingen rastning av Milano idag..
Först hade vi ju visning på Zinni, som gick kanonbra, så nu är det bara att hålla tummarna ordentligt!
 
Sen bestämde vi oss för att dra in till nynäs och käka lite, så det blev en tur med porschen och thai till middag med världens bästa mamma. Mysigt som alltid!
 
När vi kom hem så märkte vi att Ivana var jättehalt på höger bak. Konstigt då vi sett henne i hagen hela dagen och då har det inte varit något alls.. Så då blev det lite pyssel med henne och rådfrågning av veterinären. Så nu har hon fått på sig ett täcke för att inte bli kall och så har hon fått en liten hage i den stora hagen så att hon ska få vara lite ifred och inte kunna springa omkring. Hon har ingen feber och är inte varm i hoven eller benet och vi skulle gissa på att det är en hovböld. Så nu håller vi bara tummarna att det "bara" är det och att det blir bra snart.
Ska gå ut lite senare igen och titta till henne och ge henne lite mer hö. Hon är ju pigg och glad iaf, så det känns ju skönt. Men jag får ju så ont i hjärtat när hästarna har ont!
Vi bestämde med veterinären att avvakta och se hur hon mår sen, då det ändå kommer ut en veterinär antingen imorgon eller på tisdag hit för att besiktiga Levin och Zinni.
Så nu ber vi till gud att allt går bra och att hovbölden vill titta fram snart!
 
Så det blev som sagt lite annat att pyssla med och tiden rann ifrån mig så Milano fick helt enkelt vila även idag. Imorgon blir det definitivt ridning på schemat, för vad var det jag sa!? Jag skulle väll bli bra? Och man kan inte alltid vila sig i form, så är det bara.
 
Nu sitter jag och tittar på war horse, jag kan ju inte få nog av dessa underbara djur!

Söndag

Idag blev det en lugn förmiddag med bara chill. Sen kom mamma förbi och så gick vi förbi mormor på en kopp kaffe och sen vidare till röda för att rensa ur mitt rum. Mamma och pappa ska flytta upp dit, så det var dags att tömma det på alla mina grejer. Så nu har vi slängt oändligt mycket onödigt och sparat lite grann som ska hem till mig.
Vid fyra har vi en visning på Zinni, ska bli spännande att se vad hon tycker! Och sen ska Milano ridas.
Madde hade hand om Bettan idag och tog ut henne på en tur i skogen. Så skönt att ha lite hjälp och som man vet att man verkligen kan lita på!

Nej, nu ska jag kolla ett avsnitt till av hart of dixie och sen bege mig mot stallet!


Taggad tjej.

Känner mig konstig idag. Otaggad på något sätt. Har inte lust att göra någonting alls faktiskt. Vaknade vid 7 imorse då jag somnade tidigt igår. Har endast legat i soffan hela dagen. Jag vet att jag borde göra en massa saker, men det blir bara inte av.. Vet inte varför, men ibland känns det bara så tråkigt. Allting. Så jag planerar att ligga i soffan, ha en lektion och sen lite mer soffhäng sen!


Regn, regn och lite mer regn.

Fy vilket väder det har varit idag. Allt blir blött, tråkigt och jobbigt. På morgonen kom turistbyrån hit och vi presenterade vår verksamhet och visade gården.
Sen red vi Levin och Silver på banan. Levin blev riktigt fin och kom verkligen igenom kroppen! Han fick göra mycket små volter och sidvärts idag, vilket han tycker är jobbigt, men det är så himla bra för honom. Han blir så himla fin när han släpper och blir mer en hel häst som är mer harmonisk.

Sen hade jag en lektion i ösregn ute. Finns det något bättre? Men tjejerna och hästarna skötte sig kalasbra och då blir det ju lite roligare ändå!

Sen var det bara hem och bli lite varm och käka lite lunch innan jag begav mig ut i regnet igen. Men vi bestämde oss för att bara pyssla lite i stallet och sen drog jag och mamma in till Haninge.
Vi började på lyckås och införskaffade varsin ny hjälm och lite andra bra och ha saker.
Vidare till ÖB för att köpa våra utemöbler till stallet.
Sen till Jula för att köpa lampor, lite färg och andra grejer.
Avslutade med middag och sen ut till torö igen.
Hade tänkt att rida, men valde att städa lite hemma istället. Vilket gick bra till soffan kom och pratade lite med mig. Sjukt mysigt med lite kvalitetstid, det händer ju inte alltför ofta nu för tiden!

Nej nu ska jag städa lite till, helst bada arthe för han luktar sur gammal disktrasa och sen slagga. Imorgon kör vi hoppdag!


En förjäkla bra dag!

Dagen började kl.7 då jag gick upp till stallet och linade Bettan. Faktiskt riktigt skönt att göra det innan man börjar jobba, då är ju en häst redan klar lixom!! Så ska försöka övervinna min morgontrötthet några dagar i veckan under sommaren när man ändå slipper alla utsläpp.
Jag satte på dipon för första gången på evigheter, typ sen i oktober närmare bestämt då den varit utlånad. Den har ju funkar sådär bra på Bettan, hon har inte riktigt velat släppa genom kroppen direkt. Och likaså idag.. Hon är bra i skritt, halv bra i trav och dålig i galoppen. Så nu har jag bestämt att ge den en chans i två veckor och blir det inte bra så struntar jag i det. Ska försöka galopp jobba 3 dagar på hacket, lina 2-3 dagar och rida på kandaret en dag. Och kanske slänga in hoppning också! Så får vi se vad det ger.

Amber blev tömkörd och i höger varv gick det kanonbra, hon var verkligen jättefin! Men i vänster blev det jobbigt och hon ville inte alls vara med. Stannade, snurrade och backade. Men tillslut släppte hon även där, lilla huliganhästen!

Sen red jag Zinni och Anna Delta. Z var riktigt fin idag. Han har verkligen börjat jobba mer genom kroppen och blir då mer en hel häst. I galoppen var han riktigt fin och där kan man rida ihop honom lite mer. I traven blev det lite sidvärts och sen mycket tio meters volter för att han ska lossna lite i sidorna. På lördag kommer en spekulant och tittar, det ska bli spännande att se vad hon tycker!

Sen fick Milano och Allbright springa lektion för Timo. Timo med de väldigt svåra övningarna, men oj så bra! Började med lite öppnor och skänkelvikning i trav, vilket Milano gjorde bra så länge jag kom ihåg att skåla ur ordentligt och ha honom kvar på yttertygeln.
I galoppen red vi såhär (i vänster varv): började med en 20 meters volt vid c två varv, sista halvan med tagen bakdel, på mitten la vi en 10 meters volt i förvänd för att sedan gå ut på en 20 meters volt i förvänd i 1 1/2 varv och även där sista halvan med tagen bakdel, för att sedan lägga en ny tio meters volt i rättvänd galopp och sedan gå ut på en 20 meters volt igen och där började vi om. Alltså red vi 3 st 20 meters volter över ridbanan med 2 st 10 meters volter i. En mycket svår övning sa Milano, men han blev väldigt lösgjord! När jag lyckades flytta rumpan som jag ville kunde jag verkligen känna hur han började röra sig ordentligt i galoppen. Men shit vad svårt det är att rida tagen bakdel i förvänd galopp, det blir ju helt tokigt då det blir bakvänt och hästarna gärna byter galopp istället. Men en mycket bra övning som kommer att läggas in i vårt dagliga arbete!
När vi travade av skulle jag tänka på att ha honom rund och låg i formen men försöka få fram näsan lite mer. Väldigt svårt på en häst som gärna krullar ihop sig. Så det måste jag också öva på och inte låta honom krulla ihop. Men det är svårt att låta bli, jag är ju så van vid Bettan och om hon skulle gå som Milano skulle alla stå och jubla av glädje.. Men jag måste inse att även om målet är samma sak med hästarna måste jag gå två olika vägar, för dom är så sjukt olika!

Sen slutade jag för att jag och mamma åkte in mot Lidingö för att fira att fina kusinen Malin tagit studenten. Jag är så lyckligt lottad. Har världens bästa släkt som jag bara älskar att umgås med. Vi har alltid roligt och kommer så bra överens. Det är inte alla som har det så och jag är verkligen tacksam över det. Att vi kan träffas allihopa och ha känslan av att vi sågs igår och att hela tiden ha fått utvecklas tillsammans är verkligen roligt! Så nu kommer jag definitivt att somna glad. Och stort grattis till Malin igen!


Mina hästar äter långsamt!

Sitter just nu och väntar på att hästarna ska äta upp sitt kraftfoder, så passar på att blogga lite under tiden.

Idag började jag med att lina Amber medan Anna red Socka. Amber var sjukt fin idag, inte alls lika jobbig när hon har sällis. Hon fick även hoppa ett litet hinder på lina och det gjorde hon galant! Tyckte det var roligt och hoppade ganska fint faktiskt. Kul!

Sen fick Levin och Delta gå ut. Levin fick gå sist hela vägen och det gick faktiskt bra. Emellanåt blev han lite hetsig, men skötte sig bra! Så fort han gick iväg lite ifrån mig så fick han stanna och lugna ner sig. Fick superfin galopp emellanåt!

Hann även med att lina världens bästa mersan innan lunch. Som vanligt är hon lydig och duktig, så hon fick göra väldigt mycket övergångar. Hon kämpade på väldigt bra och tyckte att jag var lite väl jobbig ibland, men då grymtar hon lite extra och kämpar vidare!!

Jag käkade sen lunch och drog sen in till nynäs för att gå till tandis och handla. Det drog ut på tiden och när jag kom hem hann jag inte jobba så mycket mer.

På kvällen fick Bettan galopp jobba på ranchen. Satte på hacket och hoppsadeln för att bara kunna stå i lätt sits och rulla. Först fick hon galoppera 5 min i vardera varv med 1,5 min paus emellan. Hon tyckte det var svinroligt och sprang på som bara den. Målet med detta är ju att träna upp lite kondis och få bort magen och att hon ska våga länga ut galoppen ordentligt. Vilket inte alls var några problem idag! Avslutade med 5 min intervall, 10 språng fram, 10 språng tillbaka i båda varven. Hon lyssnade riktigt bra och tyckte detta var den bästa formen av träning. Det tyckte jag med! Sjukt kul, fast jävligt jobbigt i rygg och ben. Dressyrkroppen är inte van vid detta!

Milano fick sig en 40 min tur i skogen. Han kändes lite trött i kroppen, ville inte riktigt ta i. Lite power lös helt enkelt!
Men vi kämpade på med några steg fram och några tillbaka i alla gångarter och jag tyckte han kändes rätt fin tillslut. Var inte riktigt lika stretig i munnen idag och när han blev det gjorde jag halt, fick kontroll på formen och sen fortsatte jag. Det är sjukt svårt att vara konsekvent i tempoväxlingarna. Men det måste jag träna på, säger jag fram betyder det (tro det eller ej!) fram och tar jag tillbaka ska han snabbt sätta sig lite mer direkt. När jag blir slarvig där får ju Milano fuska och då blir han ingen topphäst direkt. Så hemläxa för mig!!

Nej nu ska hästarna ut och jag hem och sova!


Måndag

Idag har jag varit trött, trots gårdagens sovande. Ville inte alls kliva upp ur sängen i morse måste jag verkligen erkänna. Ibland är det tungt att jobba..!
Väl i stallet började vi med att rida ut silver och Maggie. Silver skötte sig galant, pigg och glad som alltid! Han är rolig lilla Silver!
Sen fick även Levin och Nils gå ut en sväng. Levin var väldigt pigg.. Han skötte sig galant i trav och galopp, men i skritten blir han så sjukt ivrig. Vill bara skynda och taktar och känns allmänt hysterisk.. Det är så himla svårt med hästar som taktar. Men vi jobbade på den runda och låga formen och emellanåt lyssnade han bra!

Efter lunch red vi runt ören på Chivas och Mulle. Chivas kändes riktigt fin och var pigg och tyckte det var kul. Svårt att tänka sig att han är 20 år den lilla hästen! I galoppen blir han lite väl snabb och lägger rumpan lite på sniskan. Men i traven går det att jobba honom betydligt bättre!

Sen linade vi både Amber och Zinni. Amber var huligan även idag, jäkligt mycket energi i den lilla kroppen. Men jäklar vad snygg hon blir när hon slappnar av! Hon kan verkligen om hon bara vill och nu kommer jag fokusera mycket på henne under sommaren för nu längtar jag tills jag får rida på henne!

På kvällen red jag Milano tillsammans med mamma och Alle. Började med att rida honom väldigt rund i formen och se till att han lyssnade. Han kändes väldigt fin och reglerbar.
När han var uppvärmd gick vi över på Milanos favorit övning, att flytta ut rumpan på volt. Det är verkligen det absolut värsta han vet!! Han var så arg att han inte visste var han skulle ta vägen.. Men efter mycket bråkande så gick det hyffsat i båda varven. Jag fick rida honom överdrivet rund i formen då han annars bara slår sig fri och drar iväg. Men jäklar vilken takt han fick. Jag lyckades nog aktivera bakbenen en del och han fick riktigt luftig gång.
I galoppen gjorde vi lite öka/minska och han fick verkligen sätta sig idag. Det var också rätt jobbigt sa Milano, men han blev riktigt fin! Gjorde några förvända och tränade på att verkligen inte låta honom rinna iväg.
Avslutade med lite tempoväxlingar i trav och då kändes han riktigt fin. Väntade på mig, men exploderade när jag bad honom. Han kommer bli så jäkla häftig med lite mer styrka och ork!

Nu ska jag kolla på lite serier och dricka te och sen väntar sängen!


Konstig dag.

Idag har det varit en väldigt konstig dag. Gick upp vid halv sju, gjorde iordning mig för att åka på tävling och sen upp till stallet för att fixa Bettan. Som tyckte att det var en sådär bra ide att stå inne i "nya" stallet utan kråkan en natt. Så hon var taggad kan man väll säga. Värmde upp på gången och sen blev det mer longering än att äta gräs när jag skulle beta henne..
Väl på plats var hon som alltid lugn och skötsam, snällare häst att ha med får man ju leta efter! Man ställer henne på en plats och där står hon tills man ställer henne någon annan stans. På framridningen var hon grymt fin, så jäkla roligt! Det fanns energi, hon jobbade genom kroppen, hon lyssnade. Alltså, jag red henne så som man måste rida henne för att få fram det lilla extra. Inne på banan blev hon seg och spände överlinjen och när jag egentligen då ska bli arg och visa henne att det inte är ok att inte ta skänkeln så rider jag hellre "prydligt" och låter henne komma undan. Inte ett smart drag om man vill ha höga poäng, för går hon inte fram för skänkeln blir hon spänd i formen och det blir mindre bra poäng.
Vi red alltså ett ganska jämntjockt och helt okej program och fick ett ganska jämntjockt protokoll tillbaka. Nästan bara 6 och 6,5, sen skiner hon till i travlängningarna, sina halter och ryggningen och tar där självklara 7or. Fick dessutom 5 på en öppna och en sluta, som väntat! När hon inte bär sig själv blir det svårt med eftergift.
Fick fin kommentar av domaren som såg mitt problem, tack och lov! Och slutade på 61,38%, vilket är bättre än sist och dessutom bättre än förra årets resultat.
Men jag känner mig långt ifrån nöjd, då jag vet att hon kan så mycket mer! På framridningen visar hon var skåpet ska stå och sen mesar jag inne på banan och Bettan är inte dummare än vad hon ser ut och slöar såklart om ingen tvingar henne att arbeta. Så jag tar på mig detta och har i och med denna helg bestämt mig för att hur jag än mår, hur osugen jag än är och oberoende av väder så kommer hela sommaren fyllas med träning. För nu jävlar ska jag bli bra!
Och dessutom så kommer det bli så mycket lättare i augusti (hoppas jag verkligen nu!!), för då kommer det hända en sjukt bra grej och jag kommer att utnyttja varje sekund jag kan av att ha honom här. Jag vågar inte avslöja mer än så än, men det kommer och jag längtar redan!
 
När vi kom hem såg det svart ut över herrhamra och percis när jag kom innanför dörren började det hagla och nu menar jag inte lite lätt hagel, utan det var stora isbollar som flög ner från himlen, det gjorde alltså ont när dom träffade en.. Så jävla sjukt, kan ha varit det konstigaste jag sett i hela mitt liv!
Så efter ett tag beslöt vi oss att ta in de hästar som står utan skydd i hagen.
 
Väl hemma igen la jag mig i soffan med arthur och sen sov vi. Jag vaknade ett antal gånger och trodde att jag försovit mig till tävlingen. Pigg tjej där.. Fick panik och kollade på klockan och undrade hur faaan jag kann sova så länge, tills jag insåg att jag faktiskt redan varit och tävlat idag... Vaknade på riktigt vid fem och vid halv sex gick jag upp och släppte ut hästarna igen. Sen la jag mig och sov lite till, käkade lite middag och har inte gjort något speciellt. Har lite ont i huvet, antagligen pga vädret, det oskade och blixtrade en hel del kan man säga!
 
Sitter just nu i röda och låter mamma & pappas hundar vara ute lite grann och ska bege mig hem alldeles snart. Ska även försöka diktera ihop ett inlägg om vår tävlingssäsong, för den är ju redan slut, och kanske fixa iordning filmen på Milano från Hufvudsta. Och kolla på bilderna som Ellen tog på sorunda. Eller så släcker jag bara ögonen och sover lite mer. Vi får se helt enkelt!
 

Msv c:2 på Botkyrka.

Tävlingsdag. Har varit igång sen 9, vilket känns i kroppen nu. Känner mig nöjd med Milano idag, men missnöjd med mig själv. Det finns så mycket jag måste bli bättre på!!
Han var inte helt lösgjord idag, kanske att han är lite trött också. Men han var lyhörd och fin i övrigt.
Det blev två jättemissar idag, då han slog sig fri! I ena enkla bytet, då jag kom lite hastigt in i avbrottet och i upptagningen av ökade galoppen. Den var bra, men han är inte tillräckligt stark i upptagningen än..! Men men, han fick några 7or och största delen 6 och 6,5. Slutade på 60,89% och skulle gissa att jag hamnade någonstans i mitten.
Vilket självklart är jättebra för att vara hans tredje start i Msv c. Så hans insats var kanon och nu måste jag öva, öva, öva, för nu jävlar ska jag bli bra!!

Nu blir det lite chill i soffan och sen upp och rida Bettan och packa om till imorgon!


Fullspäckad fredag!

Ledig dag. Lyxfrukost, rida, hoppa, ta in hästar, visning, lite mer ridning och sedan en väldigt rolig kväll med tjejerna. Med andra ord har jag inte suttit still många sekunder idag inte. Imorgon är det tävling och nu ska en glad Sara sova!


6e juni

Strålande sol idag, så sjukt skönt! har haft en ganska lugn dag idag.
Ivana fick sig ett dressyrpass. Ställde lite högre krav från början idag, vilket Ivana verkligen inte tyckte var okej! Hon vet vad hon vill om man säger så. Jag började i skritt och skulle tänka lite tagen bakdel, tänk er att man bara hinner säga t i tagen, så lite var det. Men det tyckte hon var ett t för mycket och visade sitt misstycke med att slå sig fri och vilja springa ifrån mig, men jag lyckades här behålla henne hos mig och faktiskt få till några steg åt rätt håll. I traven red vi plottertrav, sakta sakta och med kontroll i varje steg. Efter en miljard skrittövergångar blev hon riktigt fin och då la jag in några skänkelvikningar. Hon kändes fin och jag hade kontroll i varje steg.
Sen skulle vi ta galopp, det tyckte inte Ivana var en bra plan för fem öre och bara sprang. Åt höger fick jag till det ganska bra och där bär hon upp sig själv lite grann. Men när vi skulle ta vänster tog hon ett hopp in i galoppen och sen sprang hon. Man är ju inte direkt stor när man sitter där uppe. Hon ville inte alls svänga åt vänster och gjorde någon slags snett igenom och försökte byta till höger varv igen. Så jag valde att hoppa av och stänga grinden, hade ingen lust att hamna uppe vid stallet.. Och sen testade vi igen, Ivana gjorde samma sak och ville bara springa det absolut snabbaste hon kan och då fick hon springa, varv efter varv efter varv. Tills hon släppte. Hon blev inte kanonbra direkt, men fick ändå till det hyffsat och de enda som ekade i mitt huvud var "turn with the outside rein", vilket är jävligt lätt när hästen inte vill. Men jag kämpade på och det fick även Ivana göra.. När jag travade av var hon jättefin, så det var kanske ett lite tråkigt och kämpigt pass, men oj så nyttigt!
 
Amber fick springa på linan, hon lekte huligan idag och var jättepigg och busig. Tyckte inte alls att det var okej att Mersan stod några hagar bort och gnäggade som ett jäkla fån. Så Amber sprang runt och muppade sig mest, men hon var jäkligt snygg iaf! Hon fick springa på rätt bra i både trav och galopp, struntade i massa övergångar och lät henne bara springa av sig lite energi..
 
Lena red lektion på Maggie och det gick väldigt bra, så roligt att se deras utveckling tillsammans!
 
Sen har jag fyllt vatten i alla hagar, mockat och fixat lite.
 
Bettan fick träna för Timo, hon var så jäkla fin idag. Finaste gången någonsin tror jag (jag vet, jag skriver det jämt. Men just nu utvecklas hästarna i en väldig fart!), hon var avslappnad, gick av sig själv och lyssnade bra. Fick till några riktigt bra skolor, det var ju det vi la mest fokus på såklart.
I galoppen red jag på en 20m volt som jag delade upp i 4a tårbitar där jag ökade varannan och minskade varannan. Och om hon kunde galoppera idag! Jag kunda tänka piruett galopp och dessutom öka galoppen på riktigt och dessutom hela tiden behålla någon form av avslappning och formen. Vi jobbade mycket med att bara försöka sänka henne lite mer i formen, vilket är svårt. Men idag var nog första gången jag kände hur det faktiskt ska vara på Bettan. Så nu kommer det ligga mycket galoppjobb på schemat för att jobba upp både hennes och mitt självförtroende där och styrka såklart!
Avslutade med lite tvära diagonala slutor och hon gjorde det faktiskt riktigt bra. Jag kunde behålla takt, fart och dessutom flytta henne åt sidan med böjning. Riktigt roligt att rida när man äntligen kan börja jobba med något annat än att ha hästen på tygeln..!
 
Efter en middag på sjöbodarna fick Milano sig ett pass på ranchen. Han kändes inte alls trött och det blev kanske lite väl hastigt emellanåt. Jag måste verkligen bli bättre på att stämma av och inte låta honom rinna iväg. Jobbade på samma sätt som med Bettan, mycket skolor och gjorde emellanåt lite skänkelvikning in.
I galoppen kunde jag samla upp ganska bra och faktiskt behålla lite power och de ökade galopperna var så fantastiska att jag inte ville sluta rida! Häftigt att känna känslan att jag faktiskt vågar rida på ordentligt även i ökningarna. Bettan-spökena sitter ju kvar i huvudet fortfarande..
 
Nej, nu blir det sängen. Imorgon ska Bettan hoppa, Milano trimmas och Levin ska visas. Och på kvällen står tjejkväll på schemat. Bra fredag helt enkelt!

För vad vi än kallar det, är det bara ett långsamt farväl.

Japp, nu är det klart och det är med väldigt blandade känslor. Det är alltid väldigt svårt att göra sig av med hästar, man har ju haft dom så otroligt nära och skapat en relation till var och en. Så även om man har många kvar och kanske får in nya så förlorar man en vän. Så är det bara. Hur rätt beslutet än är, så kommer jag förlora en vän. Det känns sorgligt, framförallt eftersom att jag har en väldigt stark relation med dessa två snyggingar. Det kommer bli tomt utan dom och det kommer rinna många tårar. Fast innerst inne finns det en orsak till varför vi ska sälja och det är för hästarnas skull. De ska få ett liv som passar dom och då får man inte vara självisk.
Så nu finns dom ute i cyberrymden och nu väntar vi på att telefonerna ska börja ringa, för det hoppas jag verkligen att dom gör. Hade jag kunnat hade jag samlat på alla fina hästar vi har här och försökt ge dom precis det dom behöver. Men nu är det så att dygnet består bara av 24 timmar och det går då inte att anpassa sin tid för varje enskild individ, och dessa två förtjänar verkligen någon som har tid att lägga ner just 24 timmar på dom. Precis så som jag gör med mina egna hästar. Men trots att det känns helt rätt, känns det på samma gång helt fel.
 
Zinnidine
 
Levin
 
Våra fina killar!

Nu är du lika bra som oss, för nu har du också tagit studenten!

Migränen försvann under eftermiddagen, vila kanske var helt rätt medicin. Fast jag gillar det verkligen inte! Hade varit så mycket bättre om man visste att det försvann om man körde på som vanligt... Menmen.
Framåt 18 begav sig stallgänget hem till Sofie som äntligen tagit studenten. Världens bästa Sofie, har nu äntligen gått ut skolan. Jag är stolt och så himla glad för hennes skull. Och jag hoppas att hon har haft en lika bra student som jag hade. Fy vad jag saknar den dagen, den var perfekt. Tänk att det redan gått tre år. Tre år sen jag begav mig ut i vuxenlivet. Nu känner jag mig gammal..
Nog pratat om mig och åter till dagens huvudperson. Vi myste, käkade och tittade på när Soffan öppnade presenter. Det var jättemysigt och roligt, det är verkligen en glad dag!
Och eftersom det var Sofies stora dag bestämde jag mig för att vara snäll (jag kan vara det ibland!), och agerade lite senare på kvällen chaufför in till nynäs. Jag fick med mig fyra taggade och glada människor i bilen och jag kunde ju inte annat än att garva hela vägen in.
 
 
Eftersom att dagen blev lite konstig fick hästarna vila idag. Dålig timing jag vet, men dom dör inte av det, snarare tvärt om! Tog iaf en kvällspromenad med Arthur upp till stohagen och pussade på min prinsessa. Hon verkade på kanonbra och trivs med att gå på bete. Hon är ju i stort sett lika matglad som Mersan och hon har blivit lite väl rund om magen. Men vad sjutton, det är ju jag med!
 
Skulle kanske gå och lägga mig, men har ju sovit hela dagen, så känner mig ganska pigg.. Tar nog lite sovmorgon imorgon och jobbar lite senare istället. Tänkte passa på att jobba imorgon och kunna vara ledig på fredag istället. Då hinner jag dessutom rida båda mina hästar inför helgen, putsa och packa OCH ha en grym tjejkväll med fina vänner. Det tycker jag låter som en superplan!!

Migrändag

Japp, har sovit precis hela förmiddagen. Syster A sa till mig att det var det som gällde så fort jag kände av symtomen, vilket jag gjorde när jag vaknade imorse. Så stängde ögonen och sov mer eller mindre ända till tolv. Inte för att huvudvärken hade släppt då, men då kände jag att det var dags att kliva upp.
Mår sjukt dåligt över att inte jobba idag och att inte rida mina hästar. Men att vara ute i solen är inte att föredra..
Gick upp till stallet en liten sväng efter lunch och hejade på mamma och Anna. Satt och snackade lite, sen ringde turistbyrån upp mig och vi pratade om lite grejer.
 
Sen åkte jag och mamma ner till mig och planterade några blommor. För att sedan bege oss ner mot röda. Där jag befinner mig just nu. Sitter inne vid datorn med solglasögon och dricker apelsin-Mer. Jag älskar apelsin-Mer allstå, så sjukt gott!
Laddar upp filmerna på hästarna nu, äntligen! Det tar ju sin lilla tid, men snart är den första klar iaf. Ska försöka få ut annonserna senare idag eller imorgon och då kommer även filmerna att komma upp här.
 
Nej, nu ska jag se vad mor min gör och kanske sätta på en tvättmaskin.
Ikväll ska vi fira soffan, för min bästa vän tar idag studenten, wehoooooooo! <3

Bäver jävel

Sommarkväll, fy satan vad skönt det är!
När jag slutat åkte jag upp till mamma hängde lite där.
Väl hemma städade jag lite och käkade middag.

Sen red jag Bettan. Hon hade tappat en sko, som alltid när Timo precis varit här.. Men han skulle försöka ta sig ut på torsdag, så då kanske det blir en genomkörare för Bettan också, man kan ju alltid hoppas!
Red på ranchen, där är det ju mjukt och hon hade inte ont i foten iaf. Hon var lite spänd då vi träffade på herr bäver som hoppade bomben i diket när vi gick förbi. Väldigt konstigt och onödigt tyckte Bettan som försökte springa upp till stallet igen.
Så spänd vad bara förnamnet på hur hon kändes första delen av ridpasset. Red bara massa sidvärts och skolor och la in en massa små volter och tempoväxlingar för att lösgöra henne. Så fort hon saktade in bad jag henne att gå fram och lyssnade hon inte då sa jag till henne på skarpen för att sen kunna göra en mindre hjälp igen.
Hon kändes faktiskt väldigt lyhörd och fin i formen efter en stund. Kul!

Nu ska jag sova, är verkligen svintrött!


Bra dag helt enkelt

Idag började vi med att rida ut på ivana och Nils. Ivana skötte sig kanonbra och var väldigt lugn och lydig. Jag tror att det är lite bra för hennes hjärna att gå ute dygnet runt faktiskt.

Sen tog vi in lite hästar som skulle skos och gå på tur.

Vid 12 kom Timo och jag red lektion på Milano. Han kändes sjukt fin, lite trött, men sjukt fin! Han har börjat sätta in bakbenen mycket bättre nu, och jag kan samla ihop mycket mer än innan.
Vi fick göra mycket skolor eftersom det var det jag ville träna på! Började med öppnor och la då in en liten skänkelvikning innan, så om jag gjorde vänster öppna gjorde jag vänster skänkelvikning innan för att få med honom lite bättre, vilket var en jättebra övning! Gjorde samma sak i sluta, fast så blev skänkelvikningen åt andra hållet. Slutorna är svårare på Milano, men fick till några riktigt bra åt vänster!
Gjorde sen några riktigt tvära skänkelvikningar och undan höger tappar vi rumpan lite och han blir lite stretig i munnen. Men efter lite nötande blev det bättre och när jag sedan red framåt blev han sjukt fin!
I galoppen gjorde jag skänkelvikning in mot mitten och vid x red jag rakt fram. Han tyckte det var lite jobbigt, men blev oerhört fin! Avslutade med några travökningar vilket han gjorde ganska bra, lite loj för skänkeln, så då fick det bli sken och sen göra om. Sista blev riktigt bra!
Testade också några bakdelsvändningar. Den åt höger är svårare och där fick jag nöta på litegrann, men efter lite tjaffs gjorde han det bra. Måste bara ha honom framför skänkeln hela tiden! Åt vänster gör han det mycket bättre och där behövde jag bara göra två stycken och båda var bra!!

Nu sitter jag hemma på lunch och ska snart upp till stallet och jobba lite till. Ska fixa med lite vatten och sen ska alla hästar som är inne komma ut igen. Skön dag än så länge helt enkelt!


Sommarbete!

Den här jävla appen alltså!!!! Skrev ett inlägg och gick tillbaka för att publicera och då försvann allt.. Så skriver lite kortare nu istället..

Igår var en lugn dag. Vi red två hästar var på förmiddagen och efter lunch städade vi i hö-valvet.
Efter det drog jag och mamma in mot nynäs och Haninge för att inhandla lite olika saker. Blandannat blommor till stallet (och lite till oss själva), fika saker till ridlägrena, nya sporrar och tävlingshandskar till mig och lite annat smått och gott! Skulle egentligen köpa ett utemöbelset till stallet, men det var fortfarande slut.. Så det blev inget med det!!

På kvällen skulle jag dra in till nynäs, så kollade bara till mina hästar på betet. Tjejhagen verkade ha lugnat ner sig (det kom en ny häst igår som Zinni tyckte va sådär kul..) och alla verkade må bra! Bettan ville till och med kela lite med mig, så då är det bäst att passa på!

Grabbarna mådde också bra, men kungen hade gärna velat komma in! Han tyckte det var väldigt onödigt att jag lämnade kvar honom i hagen när jag skulle gå.. Så vi stod och kliade varandra, jag på hans hals och han på min fot, ett bra tag innan jag kunde gå med lite gott samvete. Världens bästa häst, alla kategorier, utan tvekan. Det är min kung det!


Sorunda tävling!

Idag blev det en tidig morgon. Gick upp 04.45..
Bettan fick åka med första vändan till sorunda för att starta Msv C:2. Jag vad sjukt nervös innan, det var ju ett tag sen hon tävlade sist.. Tog en lång framridning med mycket skrittjobb. Hon kändes faktiskt väldigt avslappnad och fin! Öronen fladdrade och hon lyssnade rätt bra!
Inne på banan segade hon dock ut lite grann, då underlaget var under all kritik. Det regnade ju rätt mycket igår och då blir deras utebana väldigt blöt, djup och tung. Så hela programmet blev lite segt och onyanserat. Men hon var rätt stadig och bitvis väldigt avslappnad. Jag kom även på mig själv att jag skulle slappna av emellanåt och då blir det ju ganska mycket bättre! Hade en rejäl miss i ena enkla bytet och sen lite mindre missar.. Så jag känner mig nöjd med mina 60% med tanke på förutsättningarna. Bettan är ju väldigt känslig för vatten, så är glad att vi lyckades skrapa ihop så pass många 7or som vi gjorde! Även om procenten i sig kanske inte är jättebra så är det bättre än sist jag tävlade henne och bitvis var hon ju riktigt fin!

Sen var det Milanos tur. Tog bara 20 min framridning så att han inte skulle vara trött, vilket var ett smart drag! Han var så sjukt fin på framridningen. Han var bärig, lagom hög i formen och lydig. Gjorde fina tempoväxlingar och faktiskt dansade runt litegrann!
Inne på banan lyckades jag behålla den mesta energin. Han brydde sig inte direkt om det dåliga underlaget (som förövrigt var dubbelt så dåligt nu!) men blev såklart lite trött, det blir ju lite tungt. Så han visade verkligen upp sin bästa sida och jag tyckte att allt flöt på väldigt bra! Allt förutom ena enkla bytet! Men där hade jag och domaren lite olika åsikter. Han fick bara 0,5 poäng mer än Bettan och känslan var att han skulle ha minst 10 poäng mer..! Menmen, jag hänger inte upp mig på det. Han förbättrade sig från sin första Msv C start och känslan var den bästa ever på tävlingsbanan, så det får man vara mer än nöjd med!

Nu blir det öva skolor för hela slanten och att jag ska rida lite jämnare! Allt häger ju såklart på min insats oavsett yttre förhållanden. Jag kan alltid bli bättre, så mina små missar måste vi jobba bort, för det är bara klantigt av mig!

När vi kom hem fick hästarna komma ut på bete, vilket dom verkligen verkade uppskatta!
Och nu blir det sängen, det har varit en låååång dag!


Lördagens tävling

Igår begav vi oss mot Roslagen för att rida finalen i allsvenskan div II som gick i La:4. Milano startade ju den förra sommaren på skoj, så det var spännande att se hur han tog sig an denna uppgift. På framridningen kändes han väldigt fin, ganska pigg och lydig. Regnet öste ju ner så förutsättningarna var kanske inte så roliga. Väl inne på banan kändes han väldigt taggad! Ända tills alla mina knappar på kavajen gick upp (som tur var innan startsignal!!), så då blev jag lite stressad och tappade lite fokus...
Travprogrammet kändes väldigt stadigt och bra, han har ju varit lite upp och ner där förut, men han kändes väldigt bra!
Fram till skritten flöt allt på smärtfritt, men i avbrottet blev det ett litet missförstånd och det blev ett litet stopp. Jag glömde då bort att se till att han var framme för skänkeln och det visade sig i ena bakdelsvändningen.. Första gick helt ok, men i den andra började han backa. Väldigt mycket mindre bra faktiskt!! Fick ändå till den ökade bra, men i fattningen efter var han inte riktigt framme för skänkeln igen och det blev trav innan fattning...
Galoppen flöt på bra, lite hastigt, men stadigt.
Ryggningen var också bättre än förut, även om den blev lite seg, så ryggade han rakt och snällt. Han gjorde även fattningen bra efter!
Kände mig mindre nöjd när jag var klar, missarna kostade ju allt för mycket! Men slutade på 62,87% vilket jag känner mig nöjd med såhär i efterhand!


Gameday!

Idag har jag varit effektiv, ibland kan jag verkligen vara duktig!!

Gick upp till stallet och fodrade och släppte ut de fem hästarna som stod inne. Det gick fort kan man säga! Mockade och sopade stallet så att det blev klart och lämnade höpåsarna till min kära mor.
Sen passade jag på att rida Bettan, genrep inför morgondagen utan stress. Red mycket skolor och sidvärts i skritt, vilket gjorde henne mjuk och fin och sen tog jag tag galoppen direkt. Red på en stor åtta med förvänd galopp på ena volten och hade henne hela tiden ställd och böjd inåt, så i den förvända fick hon verkligen strecha ut innersidan. Hon kändes fin och mjuk, dock lite slö för skänkeln, men annars bra.
Tog sen lite skolor och sidvärts i trav och där tappar hon lite väl mycket fart.
Red sen igenom programmet, när vi kom till galoppen glömde jag bort att rida och hon blev då lite spänd och struttig, så hon bytte till och med i den förvända. Bra Sara!
Så tog om galoppdelen och uppradningen och såg till att rida ordentligt och då gick det betydligt bättre!
Avslutade med att trava lite större trav i låg och rund form, vilket kändes fantastiskt, det är jättebra för henne då hon verkligen måste släppa sin kropp!

Sen hem och käka lite frulle för att sen gå upp till stallet och släppa ihop ivana med sina nya hagkamrater. Det gick hur bra som helst och ivana verkade mest nöjd över att det fanns en del gräs i hagen!

Nu har jag putsat och packat iordning allt inför i eftermiddag och nu ska jag slänga i mig lite lunch innan jag beger mig mot stallet igen för att göra iordning Milano. Känner mig taggad och det ska bli väldigt roligt!


RSS 2.0