Världens bästa Bettan

Idag var Thomas ute och masserade igen. Trots min fot så bestämde jag mig för att vara med, kunde ju inte låta bli att höra vad han hade att säga..!
Bettans spänningar hade minskad med 50%, fattar ni hur bra det är!? 50%! Thomas tyckte att hon var en kämpe! Så himla roligt. Rumpan var mycket mycket bättre, hon hade lite träningsvärk i höger bak, antagligen för att hon börjat röra sig helt annorlunda.
Det var fortfarande spänt i ryggen, men ändå bättre, hon slår ju ifrån där och så har hon tagit lite stöd i halsen istället. Men det är inget konstigt, då det inte bara tar en behandling att lösa problem som bettans.
Nu kommer han att komma tillbaka om typ 3 veckor och fram tills dess ska hon endast skrittas rask för hand ca 4 dagar i veckan + att hon ska linimentas 5 dagar igen. Hoppas att jag kan få lite hjälp nu. För även om jag är rätt snabb på kryckorna så tror jag inte att jag är tillräckligt snabb för Bettan..

Jätteskönt att det gått så mycket framåt, men vi ska inte ta ut vinsten i förhand, för vad som helst kan hända. Men det ser bra ut än så länge och förhoppningsvis så kommer jag ha en ny häst nästa gång jag sitter upp! Jag har filmat henne, så ni kommer få se skillnaden från förut och så kommer ni få följa med Bettan på hennes resa mot att bli en avslappnad häst! Redan nu har hon börjat arbeta med bakbenen genom kroppen på ett annat sätt. Så skönt att känna. Så skönt att känna en eftergift och så skönt att känna sig nöjd.
Nu blev jag onödigt sugen på att rida också.. Men ligger här i soffan med foten i högläge och räknar med att göra det ett tag till tyvärr..!

Bjuder på en bild från i måndags, Bettan var lite törstig innan ridpasset..!


Nyopererad

Nu var det gjort och det finns ingen återvändo. Igår var det den stora dagen och nu är jag handikappad. Allt gick så himla smidigt igår, det var inga problem alls att bli sövd eller vakna upp. Så det kändes bra. Dock tog uppvaket ganska lång tid, men jag var ju så sjukt trött!
Bedövningen i foten/benet satt kvar i stort sett hela kvällen, så hade mer en känsla av ett sovande ben än smärta och obehag, vilket ändå var skönt!

Efter att ha sovit bort stora delar av gårdagen så ligger jag nu pigg i sängen.. Har läst lite och ska snart ta mina tabletter. Vad ska jag göra sen resten av dagen!?

Men jag mår bra och smärtan är inte alls så farlig, än! Antagligen kan det bli lite värre, men så länge jag är duktig med smärtstillande så borde det gå bra!


Fina tottisar

Eftermiddagen var också riktigt bra! Red ut på Levin med Lovisa och delta. Levin hittade riktigt fint stöd emellanåt och då känner man verkligen hur han jobbar genom kroppen, dock är det ju inte alltid så lätt att komma dit.. Men i traven funkade det riktigt bra, men man får passa sig så att han inte rinner iväg. Han blir gärna bra och då måste man ju slappna av utan att sluta rida.. Hur gör man det!? För sen känner man hur dom korta små symaskins stegen kommer och tillslut är det skentrav..! Men lyckas man mjukt och försiktigt fortsätta rida så håller han sig kvar, åtminstone längre än ett par steg!
I galoppen fokuserade vi på att bara hitta en lugn rytm, vilket faktiskt gick bra. Hela tiden ekade "långa, långsamma galoppsprång" i mitt huvud. Det tycker han blir jobbigt, men jag tror att det är rätt viktigt att bara rida honom så och inte låta honom rejsa iväg i bock och sken, vilket också kan vara skoj! Men jag är nöjd och Levin börjar nu samla på sig pluspoäng igen!

Sen fick Milano ett hårt pass i ridhuset. Fokuserade mycket på stelheten i halsen som Thomas påpekade. Att han måste kunna böja sig ordentligt, men ligga kvar och spåra som han gör när han är rak. Det är svårt, men inte heller något vi tränat på, då jag alltid vill att hästen ska vara bra rak innan man börjar böja! Så det blev lite överstälnning på volterna och verkligen se till att han inte ramlade in eller ut då. Det är lite svårare åt vänster säger Milano.
I galoppen tänkte vi lite förvänd sluta på långsidan och rättvänd sluta på kortsidan. Var noggrann med att verkligen få honom rak innan och efter hörnet innan jag började. En mycket bra övning som Milano tyckte var jobbig!
Tog sen tag i skritt/galopp övergångar, avsaktningarna är fortfarande svåra, men är rätt säker på att det handlar om styrka. Red först på volt, så att jag kunde få koll på båda varven vart för sig och när det funkade så red jag som på ett v över ridbanan, så att jag kunde göra ett enkelt byte åt varje håll hela tiden. Det gick faktiskt riktigt bra och fattningarna är riktigt bra!
I trav red vi sluta med lite överböjning, självklart inte så som det ska vara, men bara för lösgörande och att han verkligen måste lossa i sidorna. Det tyckte han inte alls var roligt åt vänster, för bogarna åker gärna ut där. Men efter lite protester så gick det riktigt bra!
Avslutade med de enkla bytena igen och vilken skillnad det var! Han gjorde det så himla enkelt! Provade även ett byte i språnget åt varje håll. Eller i språnget och språnget.. Så noggrant är det väll inte!! Det blev inte rent och det blev lite springigt, men han bytte iaf! Så det var ju lite skoj!
Fina prinsen! Fy vad jag kommer sakna att rida honom!

Nu lagar jag middag, köttfärsgratäng med zucchini och sen ska Bettan ridas, vi väljer ridhuset idag!


Bra dag!

Eller den har åtminstone börjat bra. Ridmässigt fick ivana inleda dagen, och vilken ribba hon satte!
Sån häftig känsla när 800 kg häst gör precis allt man ber den göra och man bara känner hur hon tar i. Som sagt, man får leta efter mer ambitiös häst!
Först hittade vi bara en bra form och takt, det gick snabbt idag. Sen övade vi tempoväxlingar i trav, fokuserade på att ha henne kvar mellan hand och skänkel i övergångarna och när hon väl släpper så släpper hon verkligen!
Sen la jag in övergångar till skritt med samma tänk där. Hon vill ju gärna trippa iväg lite och trycka bogen åt höger. Men när man får till det så känner man verkligen hur hon tar i.
Avslutade med att ta något varv i galopp åt varje håll och när hon väl fattade galopp gick det riktigt bra. Hon verkligen galopperade och låg kvar i formen. Man känner verkligen att hon har blivit starkare!
När vi travade av så hittade hon en jättefin låg och rund form. Där måste hon bara lära sig att vänta lite mer på mig samt att inte "fastna" i ett varv. Men hon är så himla rolig att rida!


Fem dagar kvar

Tiden går så sjukt fort och nu är det bara fem dagar kvar tills jag ska opereras. Nu börjar nervositeten komma sig smygande och det börjar kännas lite jobbigt, även om man inte kan förstå känslan förrän på onsdag om en vecka..
Jag ska inte säga att jag ångrar mig och inte heller att jag tycker synd om mig själv. För ja, det är självvalt, fast samtidigt så kan jag inte heller låta bli att göra detta, då smärtan helt klart är ett stort hinder i min träning.
Men nu försöker jag helt enkelt ta tillvara på dom dagarna som är kvar och då kanske inte tiden räcker till för bloggandet. Men snart så har jag ju hur mycket tid som helst till det. Det kommer med största sannorlikhet bli mycket analyserande av min ridning, hur ska jag annars hålla det levande? Ska även fixa filmer på hästarna såklart. Jack är ju redan filmad, så nu är det bara Ivana, Bettan och Milano kvar!
Idag red jag iaf ut på Ivana och Bettan på förmiddagen. Ivana och jag lekte galna ponnyungar och det tyckte hon var svinroligt! Jag orkade inte vara för seriös, men försökte hitta en bra takt i alla gångarter, plus att hon skulle galoppera båda galopperna. Hoppade stocken två gånger och det tyckte hon var roligt. Jag bara älskar denna fina häst, synd bara att hennes matte också gör det..! Fast det är ju såklart förståeligt och tur för Ivana, men jag har verkligen blivit störtkär!
Bettan då, vad säger man. Försöker nu påminna mig varför det är bra att rida ut? Att försöka få Bettan att slappna av i skogen är lika lätt som att hitta en nål i en höstack. Så hur tänkte jag när jag tänkte ta en lugn och mysig tur i skogen med fokus på att ha en avslappnad häst som arbetar genom kroppen? Bettan blir alltid lite spänd och travar på som en idiot, så vi skippade galoppen helt idag och fokade på att få en bra takt i traven utan att hon springer ifrån mig.. Emellanåt fick jag till det och då sänkte hon huvudet av sig själv, igen! Så trots att jag har min gamla vanliga uteridarhatare så finns det nya sidor som har kommit fram. Så jag får vara nöjd med de få bra stegen som jag fick helt enkelt.

Och en annan sak, varför ha en häst som hatar att komma in från hagen? Hon visade upp allt hon kunde, stegring, ökad galopp, ökad trav, galoppiruetter, passage och rejäla bockar..! Inte alls skojigt att försöka få tag i henne, men tillslut gav hon sig iaf. Fast det är inte den ultimata början av ett ridpass direkt.


Att små saker kan göra så stor skillnad

Idag har jag ridit Bettan första gången på en vecka, hon har ju bara skrittat. Hon kändes faktiskt väldigt fin! På order från Thomas skulle jag låta henne hitta en lite valfri form och verkligen komma igenom kroppen.
Skritten kändes mer energisk och att hon klev på mycket bättre bakifrån.
Traven kändes också mycket mycket bättre, även om vi inte plockade fram någon speciell trav så kände jag verkligen att hon jobbade fram till handen, jag hade ett stöd. Helt stört faktiskt. Förut behövde jag "tillverka" stödet men idag hittade hon det själv!
Galoppen var sådär, men tyckte iaf inte att den kändes sämre. Men det får bli fokus på att bara få henne att tänka framåt genom kroppen denna vecka!
Formen var kanske inte den bästa från början, krävde inte alls mycket, utan hade bara handen still och red fram med benen. Men i skritt och trav valde hon själv att sänka sig och söka sig neråt! När hände det senast? Haha aldrig, jag har aldrig känt den känslan, inte att hon gjort det självmant! Jag kunde inte sluta le!
Red kanske i 25 minuter och hon blev svettig, trots att hon är klippt. Så hon måste ha arbetat på grymt genom kroppen idag!
Planen är nu ridning hela veckan och det känns så spännande att se hur det utvecklas!


Ledsen gubbe

Kan inte sova. Är trött, men det snurrar för mycket tankar i huvudet. Det ska inte vara såhär!


Sandra!

Igår träffade jag min fina gamla vän Sandra. Det är så roligt med riktiga vänner, för det spelar ingen roll hur lång tid det går, det känns ändå som att det var igår man sågs.
Så är det verkligen med Sandra, hon var min absolut bästa vän genom högstadiet och vi träffades varje dag, sen var det dags att börja olika skolor och tiden räcker ju inte alltid till. Utan att det egentligen hände något så gled vi isär. Inte för att vi inte ville ses, utan för att vi hela tiden hade annat som kom före. Jag klandrar inte henne och hon klandrar inte mig, det är så det är. Men under tiden utvecklades vi som människor och växte på olika håll, men fyra år senare så träffas samma gamla vänner och kan ändå känna att vänskapen finns kvar. Det är så häftigt att även om vi har blivit "nya" människor så kan vi ändå hitta tillbaka till allt hur lätt som helst. Det är riktig vänskap och jag är så glad att vi sågs igen, och även om det skulle ta 2 år till (vilket jag verkligen inte hoppas!) så kommer jag alltid att se Sandra som en av mina närmsta vänner, för det är den hon är! Och denna fika kommer jag leva på länge!


Vad gör man inte för sina fyrbenta vänner!?

Japp hela fem dagar utan uppdatering om vad som händer på hästfronten. Sjukt dåligt, men har man varit i stallet från det att man vaknar tills man somnar så har man inte så mycket tid över till annat..
Här kommer iaf en liten utvärdering av hästarna denna vecka.

Jack: Har ridit honom mån-fre för att Marie har varit bortrest. Han fick sig en ganska tuff vecka, men han har tagit det bra. Vi har jobbat mycket på att bara komma igenom kroppen, då jag upplever att han blir lite låst och inte jobbar helt genom kroppen. Så mån och tis gick han dressyr, red mycket åttvolter och tänkte bara på att ha bra framåtbjudning och att formen skulle vara bra samt att han skulle vara kvar även när vi byter varv och i övergångarna. Vilket han gör helt okej, men han känns inte helt bra än. I galoppen fokuserade vi mest på att verkligen galoppera och att han inte trallopperar. Vilket gick ganska bra efter ett tag.
På onsdagen gick han ut i skogen och då muppade han sig lite, men jag ställde ju också ganska stora krav på honom! Men försökte verkligen känna att han blev mjuk genom halsen och i munnen, då han känns väldigt stum. Men det var lite svårt tyckte jack och han ville verkligen inte fatta höger galopp i skogen, men i ridhuset vill han inte fatta vänster.. Men när han verkligen släpper igenom blir han fin en stund!
Tors och fre fick han på sig mina magiska extra tyglar och det funkade riktigt bra! De hjälpte honom verkligen att släppa igenom det sista och slappna av där! Men jäklar vad seg han blev när det blev lite jobbigt. Men jag lät honom vara lite seg så länge han var genom i kroppen, eftersom det såklart blir asjobbigt för honom att jobba på det sättet! Tränade lite fattningar, då han gärna fattar fel eftersom att bogen åker ut och han inte tar ytter halvhalt ordentligt! I slutet på fredagen så tog vi bort extratygeln och filmade honom. Så det kommer att komma upp en film snart på snyggingen!

Bettan: har skrittats för hand i en timme mån-tors och även blivit linimentad över hela kroppen! Hon har vilat igår och idag och imorgon ska jag hoppa upp och känna lite på henne.

Milano: har haft en ganska chill vecka. Dressyrpassen har endast handlat om grundridningen, ha honom rak, att han ska lyssna och komma igenom ordentligt i bålen på böjt spår och inte bara böja halsen. Han har skött sig galant och jag känner verkligen att han är på topp just nu, så himla roligt att rida då!
Han har även fått busa i skogen en dag. Vi hoppade stocken två gånger vilket han tyckte var asroligt! Och så körde vi lite hårdträning i ören backen. Det tyckte han var både roligt och jobbigt. När vi galopperade upp första gången så skulle han vara rund och låg i formen och galoppera på, där är som brantast så kände jag hur han kröp ihop och det skulle komma en liten brall, men det enda som hände var ett litet byte.. Hahaha undra vem som blev mest förvånad!? Dressyrhästen är väldigt busig! Men han tog arbetet väl och tog verkligen i, så roligt att jobba med en så arbetsvillig häst!

Ivana: hon går från klarhet till klarhet och jag har blivit dödskär i denna underbara häst! Hon är så otroligt positiv att jobba med och vill verkligen göra rätt, även om hon ibland protesterar lite.. Hon har hittat väldigt fin takt i traven och kommer lätt igenom kroppen då, men sen rinner hon iväg emellanåt och då får man plocka ihop henne igen. Har även testat lite galopp på banan, vilket var lite svårt sa ivana, men när hon väl fattat galopp så galopperade hon helt okej! Men det är mycket kvar att jobba på och när jag är sjukskriven ska galoppen stärkas på linan och i skogen i första hand, samt befästa hennes skritt och trav på banan!

Nöjd med denna vecka helt enkelt och känner mig så lycklig över att få arbeta med det jag älskar!


Fredagsmys med mannen i mitt liv


Hjärta!

När allt i annat känns grått och tråkigt får du mig alltid att le! <3


Massage

På eftermiddagen idag fick hästarna massage av bästa Thomas. Först ut har kråkan och jag vet faktiskt inte exakt hur det gick, då jag var borta och mockade och fixade medan han höll på.
Sen var det Bettans tur och ja, det är ju sjukt att han efter att ha känt på henne i 5 minuter kan beskriva precis hur hon är att rida utan att ha sett henne någon gång innan. Som väntat så var hon väldigt spänd i ryggen, men framförallt runt höften, som antagligen är orsaken till att hon är stum i ryggen. Han menar på att hon aldrig i hela sitt liv behövt höja upp ländryggen och vinklat sina höfter.. Vilket betyder att hon i ridningen blir 4 delar, bakdelen, mellandelen, bogarna och halsen. Eftersom hon inte släpper igenom rörelsen genom ryggen så slutar rörelsen i höjd vid virveln, alltså kan hon inte få ett bra stöd i handen och blir stum i sin gång, framförallt galoppen i hennes fall..
Det känns skönt att få en bekräftelse på min känsla och att han faktiskt tror att detta har funnits hos henne längre än tiden jag har haft henne. Men det känns lite jobbigt att det är så illa så att det kommer ligga väldigt mycket jobb framför oss nu.
Planen är nu att jag ska linimenta hela henne i 5 dagar samt promenera med henne (så länge jag orkar!) i 5 dagar, sen får jag sitta upp igen. Då ska hon skrittas fram/av för hand och arbetas ca 15 minuter i en ganska valfri form för Bettan och bara fokusera på att hon ska arbeta framåt genom kroppen utan att springa ifrån mig. Sen ska jag lägga upp en ny plan för henne under de 3 månaderna jag inte kan rida. Så kommer Thomas tillbaka den 31/10 igen!

Och till Milano då. Det är som natt och dag mellan mina två hästar! Milano var det inte många fel på. Han var lite mer stum i vänster höft, men inte alls särskilt mycket och annars var han väldigt liksidig!
Han var även lite stum i halsen, precis framför bogarna och i nacken. Men ungefär lika i båda sidorna och ingenting som inte går att rida loss nu. Dessutom var höger bak (som det var problem med sist) var nu bra. Så någonting måste jag i göra rätt! Så han får arbeta som vanligt nu fram till min operation och ska linimentas 5 dagar vid halsen.

Det är väldigt intressant att det är så stor skillnad på två hästar som samma person har ridit. Det måste bara innebära att Bettan inte är lätt, plus att det sitter så djupt på henne. Thomas sa att det var omöjligt att rida loss, så ja, inte konstigt att det känns meningslöst och svårt emellanåt!
Men Thomas sa till mig att lita på min känsla för den verkar som sagt överensstämma med verkligheten!


Hoppning

Jag är ju en typisk dressyrtönt som skulle kunna trimma dressyr tills jag dör. Men idag tog jag och soffan tjuren vid hornen och hoppade Bettan och Kråkan. Jag hoppar ju då mest för att det är roligt för både mig och hästen och för att bara göra någonting annat. Bettan blir sjukt taggad och det blir svårt att komma till riktig ridning, så jag vet egentligen inte vad hoppningen gör mer för oss.. Men ändå.
Vi ställde upp tre hinder på långsidan, med fem galoppsprång emellan och även två hinder halvt igenom så att man kunde hoppa på en båge med tre hinder (man vände alltså halvt igenom från c, hoppade mitten hindret på långsidan och avslutade med att rida bågen så att man kunde vända och komma ut i samma varv igen). Kanske lite luddigt, men det gjorde att man kunde hoppa runt, runt tills hästen dog. Nej men det var en bra övning för Bettan då hon måste rulla runt och lära sig vänta. Hon hoppade snällt och jag tyckte hon väntade bra innan hindret, men sen flyger hon iväg lite efter. Men det blev bättre och bättre och det var riktigt roligt!
Vi hoppade mest pluttehinder, då både jag och Sofie är lite mesiga, men avslutade iaf på ett par hinder på runt 1 meter!
Känner mig nöjd med hoppningen, fast jag bara kan tänka hoppning medan jag rider. Jag får helt enkelt låta bli att tänka att hon är en dressyrhäst då och bara fokusera på att hon ska vänta och ta mina halvhalter!


Världens finaste prinsessa!

Bettan fick sig ett pass på kandaret igårkvll. Jag hade migrän och mådde inte alls särskilt bra, men jag kände att jag var tvungen att rida ändå.. Typiskt mig!
Började att göra lite skolor i skritt. Öppna på långsidan och diagonal sluta. Hon gjorde det riktigt bra och kändes jättefin i formen.
Travade sen fram jättelänge, red på åttvolter, små serpentiner och såg till att hon låg kvar när vi bytte varv. La sedan till lite tempoväxlingar så att hon skulle liggs kvar även där och sen övergångar till skritt. Det kändes riktigt bra idag och hon hade väldigt fin form!
I galoppen utmanade jag ödet och gjorde vår favoritövning. Rakt fram på tre kvarts linjen och la en volt på stora mitt volten. Försökte bara få en jämn galopp och ha henne rak, när hon var det fokuserade jag på formen. Hon blir springig och försvinner i volterna. Men när det kändes helt okej tog jag bort volterna och la in övergångar till trav. På ens långsidan red jag dessutom öppna, även genom övergångarna. Det var en bra evighetsövning för henne, jag bara red och red tills hon gav med sig. Hon blir lite sur i övergångarna till trav, då galopperar hon hellre jättesamlat än att trava genom kroppen. Men fick till det riktigt bra i höger varv, men som vanligt är det svårare i vänster. Men det får bli ett okej även där.

Jobbade sedan i trav, red på volt och flyttade ut rumpan. Såg till att hon travade på ordentligt genom kroppen och verkligen flyttade sig åt sidan. Här känner man att hon är lite stelare åt vänster och tycker att det är lite jobbigare, men hon gjorde det riktigt bra tillslut. När hon flyttade ordentligt några steg red jag rakt fram och travade på ordentligt och herre vad hon travade! Hade ganska ordentlig ställning i båda varven så att hon skulle komma loss lite i sidorna.
Avslutade med art trava längs fyrkanten och lägga lite volter på random ställen. Hon travade som en Gud idag med stora steg, bra bakben och grymma framben. Problemet blir att hon blir lite svår att kontrollera när hon travar sådär, men det måste vi helt enkelt öva på!

Men efter det passet var jag helt slut, så jag orkade inte lyfta ett finger till..


Fedag 12/10

Ligger som alltid efter med bloggandet, men dagen igår såg ut såhär.
Först var jag i stallet en stund och mockade bajs och gjorde höpåsar. Sen åkte jag och mamma in till nynäs för att gå förbi sjukhuset för att prova ut kryckor till mig. Skratta inte nu för sjutton! För det är inte roligt, fy vad jobbigt det kommer att bli..
På eftermiddagen låg vi i på jobbet och jag och Lovisa hann med tre hästar var innan insläpp.
Började med att rida Levin på ranchen. Han var väldigt tjurig, men samtidigt tycker han att det är roligt att jobba.. Man måste bara ta sig dit.. Började med att träna rakheten i skritt, fast även på böjt spår idag. Och redan där började protesterna. Idag stod han på bakbenen och inte kort heller! Man skulle kunna tro att han är en gammal cirkushäst.. Han stod och slog med frambenen, gjorde helvändningar i luften och sparkade bakut. Men jag höll i mig och vänligt med bestämt sa till honom att fortsätta gå rakt fram. När det fungerade så gick vi på traven. Han hade väldigt fin takt idag och tog mina halvhalter bra. Men även där lite protester i form av bockar och springa åt sidan. Men han var rak och fin bitvis. La sedan in massor av övergångar till skritt, det tycker han är sådär. Avsaktningarna är helt okej, skritten blir lite hastig och igångsättningen blir tjurig.. Så vi jobbade på att behålla form och takt vad vi än gjorde och tillslut så funkade det riktigt bra. Avslutade med lite galopp och fattningarna var inte av världsklass, han var tjurig som sjutton, men när han väl galopperade var den väldigt taktmässig och fin. Han känns väldigt stark för tillfället och det är bädden fördel och nackdel. Han har ju väldigt mycket ork att protestera på då, men när man väl får honom med sig så gör han ju verkligen allt för en!

Red sen ut på Ivana, hon får verkligen en guldstjärna idag. Sen hon kom hit så har hon lugnat ner sig otroligt, hon kan nu snällt stå själv på gången, gå först i skogen och stå still och vänta. Hon hittade bra stöd i handen och hon tar verkligen i, framförallt när hon ska komma fram i trav. Galoppen var också riktigt bra och hon har ju såklart hittat mycket bättre takt där och man känner att hon blir starkare. Men planen är fortfarande att hon endast ska galoppera ute eftersom hon måste stärka sig otroligt för att orka göra det bra på ridbanan!

Sist ut var det Amber, hon sprang fint på linan även idag och jag kan spänna in henne mer utan några som helst protester!
Båda galopperna var mycket bättre idag också och hon känns mycket starkare där! Avslutade med att hänga även idag och mamma var med och höll i, så vi kunde gå några steg också! Hon tyckte det var lite konstigt, men var hemskt snäll, så det kommer nog inte bli några problem alls. Jag stod också upp i stigbygeln, för att se hur hon reagerade på att ha någon ovanför sig och det gick hur lätt som helst! Duktig liten bäbis!


Underbara dag!

Den här dagen har varit sjukt bra. Jag vaknade dock väldigt trött och opepp på livet, men masade mig iväg till jobbet ändå.
Såhär såg ridningen ut idag.

Levin: Red på ranchen även idag pga tappskon. Gjorde likadant som föregående dagar, men fokuserade på övergångar. Började skritt-halt, han vill ju gärna stanna lite hastigt och mitt i ett steg och tappar formen i halten, så vi började med att verkligen rida in i halten och sen strecha honom. Det tog han bättre än förväntat, men han tycker det är svårt. När vi fått till det så tog vi skritt-trav, var noggrann med att ta så några skritt/trav steg vi kunde, fokuserade på att ha honom rak och jämnt på både tyglarna. Han saktar av väldigt bra, men blir lite tjurig i igångsättningarna, men ibland får han till det!
Även galoppen var sjukt mycket bättre idag och jag behövde bara tre försök i höger varv. Och galoppen var riktigt bra idag, kanske lite snabb, men annars verkligen bra. Jag blir så sjukt glad av denna fina häst!

Bettan: fick agera ledarhäst när jag och Lena Roberto red på en jättemysig tur på 1,5 timme. Jag vet att hubbe inte hade varit stolt över bettans form idag, men hon var glad och släppte till ibland. Hon skulle ju bara behöva slappna av väldigt mycket mer.. Men vi hade det verkligen mysigt och bara njöt av livet.

Ivana: fick springa dressyr idag. Vilket hon gjorde med bravur! Hittade direkt det fina stödet i handen och en hyffsat jämn takt, hon blir lite väl snabb ibland, men det blir bara bättre och bättre! Vi red mycket på åttvolter och la in lite övergångar. Emellanåt blev hon riktigt fin i trav också.
Tog sen lite trav på rakt spår och hon var hemskt duktig, jag ska bara komma ihåg att rida med benen och bara lossa lite i handen. Så jäkla cool känsla att känna att hon tar i ordentligt och jobbar genom kroppen!

Amber: linade även idag och såklart med lite kortare inspänningar. Hon skötte sig riktigt bra och hittade en fin form. Högergaloppen var jättebra idag, det såg lätt ut och man behövde inte vara orolig för att hon skulle bryta av hela tiden, medan vänster är hemskt mycket svårare, men det kommer. Avslutade faktiskt med att hänga på henne, helt själv och amber bara stod still och tyckte inte alls att jag var konstig. Så himla duktig är hon, dethär kommer bli en kanonponny!

Milano: red ett dressyrpass och ja, det finns ingen bättre häst! Han går från klarhet till klarhet och jag kan aldrig sluta le! Efter att vi värmt upp så tränade vi lite öka/minska traven på volten. Det tyckte han inte alls om och blev riktigt sur ibland och han är rätt skillad på att bocka.. Men när han väl får till det kan man bara säga wow! Han verkligen dansar fram och idag fick han verkligen upp nacken. Gjorde sen några ordentliga mellantravar på långsidan och minskade ordentligt på kortsidan. Det gjord han riktigt bra, förutom när han tycker att jag är jobbig.
I galoppen så la jag ner formen med flit, då jag upplever att han inte kommer igenom helt där. Så jag red på volten och minskade den emellanåt så att han var tvungen att ta i ordentligt. Fokuserade på att hitta en lugn och fin takt samtidigt som han var helt igenom i nacken. Ökade lite på stora och minskade lite på lilla, han fick verkligen ta i och blev kanon fin.
Avslutade med några skänkelvikningar och det har han blivit en Gud på. Han verkligen korsar, behåller tempo och form. Jag är så himla nöjd med honom och kan bara konstatera att tävlingsåret 2013 kommer bli grymt!

Nu ska jag slagga, det är ju en dag imorgon också!


Igår

Var lite trött igår... Men på förmiddagen red jag Levin på ranchen. Han var mycket bättre och var inte alls lika muppig. Vi körde samma tänk som dagen innan, red bara rakt runt hela ranchen och det funkade riktigt bra att ha honom rak i skritten. I traven blev han lite springig, men när han blir rak och jobbar genom kroppen så får han hemskt fin takt. Han ville först inte alls fatta höger galopp och bara tjurade, bockade och stod still.. Men när han väl fattade så var den helt okej! Vänster galoppen var inga problem alls, lite glädjeskutt och så, men det är ju tillåtet att vara glad!
Efter lunch red jag och fina Angelica ut på en svinmysig tur på cosmo och Maggie. Vi tog det ganska lugnt och bara umgicks. Helt klart den bästa medicinen för själen!
Kände mig helt omotiverad till ridning och passade istället på att klippa både Levin och Ivana.

På kvällen tömkörde jag Milano, han var hemskt duktig. Började att bara ha honom i väldigt låg och rund form, vilket han gör kalas! Han hittade en fin och jämn takt i alla gångarter och gjorde fina övergångar.
Försökte sen sätta igång bakbenen lite extra och få upp huvudet litegrann, då han gärna kryper ihop lite för mycket. Det tyckte han var jobbigt och visade lite piff och puff och fina galoppfattningar i protest. Men jäklar var han travade sen, har aldrig sett honom trava så förut! Tränade också lite galoppfattningar och det gjorde han väldigt bra, plus att galoppen var väldigt taktmässig och han satte sig verkligen på rumpan, duktig häst!


Pigga mina hästar verkar vara!

Så jävla värt allt slit när man får mysa med sina bästa vänner när dom

Sover! <3


Fem guldstjärnor av fem möjliga!

Vilken bra dag jag har haft! Även om den bitvis kändes rätt tuff pga vädret så är jag så himla nöjd nu!

Amber: Hon fick springa på lina även idag och nu satte vi på lösa inspänningar för första gången. I början tyckte hon att dom var hemskt jobbiga och att man verkligen inte kunde gå framåt med något som kändes i munnen.. Men efter lite övertalning var det inga problem alls! Hon tog mina kommandon mycket bättre idag och hon förstår allt så mycket bättre! Vi gjorde mycket övergångar skritt/trav vilket gick kanon, men galoppen är lite svårare. Hur ska man kunna galoppera med sadel på sig och dessutom på en volt!?
Spände in henne lite mer i slutet och då sökte hon sig ändå i rätt form och travade på riktigt bra. Hon är verkligen duktig!

Ivana: Fick en sväng i skogen och hon var så himla duktig idag! Hon hittade ett bra stöd i handen i både skritt och trav utan att protestera allt för mycket. Hon var så himla pigg och glad att få komma ut, så det blev lite galopprejs och hopp över en stock. Hon galopperade riktigt bra idag, förut har hon varit lite springig och tralopperat mer än att galoppera på riktigt. Mer positiv häst till arbete får man faktiskt leta efter!

Bettan: Red ett dressyrpass i ridhuset. Hon kändes lagom fram och hittade en riktigt bra form i skritt och trav. Galoppen är som alltid svår, men fokuserade på att rida fram henne för benen till handen, vilket ger resultat.
Började med att göra lite slutor i trav, förvänd sluta på långsidan och diagonal sluta snett igenom. Hon gjorde det helt okej även om det inte är hennes favoritövning, då man verkligen måste ta i med vänster bak.. Gjorde även ett par skänkelvikningar diagonalt och jäklar vad hon gör det bra, korsar ordentligt och får kalasfin takt, man kan inte annat än le.
I galoppen började jag på volt, när jag red på den stora volten tänkte jag lite ökat och sedan minskade jag volten och hon blir tvungen att samla ihop sig.
Avslutade med en av dom svåraste övningarna jag vet. Red galopp runt fyrkanten och la in en 15-meters volt vid E och B. Fokuserade på att ha henne rak på långsidorna och verkligen få med bogarna runt på volten. La sedan in skritt övergångar på kortsidan och det gick mot slutet riktigt bra. Men oj vad svårt det är att rida helt rakt fram i galopp och ändå ha henne aktiv och rak. Det blir det helt klart fokus på nu!

Levin: Han fick sig ett lugnt pass på ranchen efter sin vila plus att han hade tappat en sko, så han var tvungen att gå på mjukt underlag. Skrittade först fram två varv runt hela och det är förvånande hur arg man kan bli över att behöva gå rakt. Helt plötsligt kommer det en spark och jäklar var han kan sparka! Tog även ett varv i trav åt varje håll och det gjorde han helt ok. Han var väldigt pigg och hade lite svårt att vara rak, men han får helt klart godkänt. Avslutade med att galoppera en liten bit för Levin sa att han ville det. Vilken resa jag fick, jag flög, sadeln flög och Levin flög! Även om detta inte var hans bästa insats i sitt liv kan man ju inget annat än att älska att rida honom.

Milano: Dagens största guldstjärna gick till min bäbis. Han var lagom framme, väntade lagom och var bara allmänt bäst idag. Han gjorde grymma skänkelvikningar i trav och även riktigt bra slutor idag. Nu verkligen dansar han undan skänkeln och han har inte alls svårt för sidvärtsrörlserna längre!
I galoppen tränade vi lite öka/minska. Vände snett igenom men siktade på A eller C istället så att jag kunde gå ut i samma varv igen. La en tio meters volt i slutet så att han var tvungen att komma tillbaka. Han gjorde detta riktigt bra åt höger och jag kände hur han verkligen tog i. Men han har lite svårare att komma igenom kroppen ordentligt i vänster varv. Och när man försöker räta upp honom med yttertygel så byter han galopp.. Helt rent och utan problem, men vid fel tillfälle.. Fick iaf till det helt okej även i det varvet.
Avslutade med lite öka/minska i trav, duttade med spöt så att han var tvungen att ta i ordentligt i samlingen, vilket han tycker är jobbigt, men han gör det ändå riktigt bra. Plus att ökningarna blir bättre och bättre, nu börjar han verkligen få lite häng även där!
Det var en fröjd att trava av honom, kunde ha i stort sett helt långa tyglar och strechade ut riktigt bra. Jag är så kär i min lilla häst!


Back to reality!

Efter en grym helg i Gävle var det bara upp och jobba idag!
Visserligen blev det en ganska så lugn dag. Jag tog amber innan lunch och jag förvånas verkligen av den lilla hästen! Hon har ju hamnat lite efter eftersom att hon för det första har växt i slow motion och mest på längden, samt att tiden inte räcker till. Men jag satte glatt på henne sadel, helt utan problem, trots att jag fick lov att dra lite extra i gjorden på grund av den stora magen.. Det var Inge heller några som helst problem med tränset eller nosgrimman som åkte på för första gången!
Hon är jätteduktig på linan och förstår precis vad som ska göras. Visst är hon lite seg och ibland stannar, men annars är hon helt okomplicerad!! Vi behöver öva mer på kommandon så att hon förstår mig lite bättre, men känner jag henne rätt så kommer det gå fortare än kvickt!
Avslutade med att dra och slänga i stigläder, hoppa lite vid sidan, klappa på sadeln osv och det tog hon hur bra som helst!
Hon fick även gå in i spolspiltan för första gången och bli spolad på benen, vilket gick kalas. Visst tyckte hon det var obehagligt, men hon sköter sig ändå bra. Så nu är planen att försöka ha henne insutten innan min operation.

Hela eftermiddagen spenderades åt Jack. Stefan var ute och besiktigade, vilket gick kanon, inget anmärkningsvärt och det kändes så skönt! Så nu är han såld och jag är så glad över att det är Marie som har köpt honom och han kommer få det så himla bra med henne, skönt också att han får stå kvar här hos oss!
Jag känner mig otroligt nöjd med mitt jobb med Jack. När han kom hit för 5 veckor sen hade han vilat i 3,5 månader och innan dess skrämt sin ägare, så han hade inte blivit så jättemycket ridbar. Han har på en månad kommit igång i hyffsat tempo, byggt en hel del muskler och visat sig vara en kanonhäst. Så verkligen grattis till Marie som nu får vara den lyckliga ägaren av denna underbara häst och jag kan ju inte låta bli att vara lite avis! Men hela nästa vecka ska jag få rida honom och då ska det filmas så att ni får se honom.

Det var allt vi hann med idag och imorgon ska jag rida mina stjärnor, Levin och ivana. Kan det inte bara bli morgon!?

Här är en bild på Jack iaf!


Gårdagen

Vi var som sagt på stav med mersan. Tyvärr var det inte det sista återbesöket på puckona från början sa att det skulle ta 6 månader, men nu sa att det alltid tar 8-12 mån.. Men dom sa att det såg riktigt bra ut och nu fick hon på sig en vanlig ringsko. Så om typ 6 veckor får hovis sko henne runt om! Och då få vi även börja skritta henne för hand. Vi behöver bara åka tillbaka om 2-3 månader för att röntga och se att det har blivit ännu bättre!

På eftermiddagen red jag Jack. Vi red ut med planen att han skulle få slita på ordentligt upp och ner för örenbacken. Och oj vad han var arg, han tyckte det var så jobbigt att han bara kunde fatta fel galopp, stå på stället och hoppa eller sparka bakut. Men när det där väl släppte blev han så sjukt fin och man kände verkligen hur han fick ta i. Så trots lite tjaffs är jag jättenöjd med dagens pass!

Milano fick springa i ridhuset, han var väldigt pigg, det är inte så att han bara rusar fram, utan det märks mer genom att han överragerar på skänkel och spö. Han sprang hellre med huvet rakt upp i luften idag, men jag försökte mest att vänta ut honom. Travade fram ganska länge och bara hittade en jämn takt, kunde byta varv utan problem och att han väntade på mig. När jag hittat det la jag in lite övergångar till skritt. I galoppen hade jag samma tänk, red lite på fyrkantsspåret och la lite volter och när han började vänta in mig la vi även där in lite övergångar till trav. Han gör väldigt fina fattningar, men kör gärna upp huvudet och springer ifrån mig när jag saktar av.
Gjorde sedan vår favoritövning, förvänd galopp på långsidorna och rätt galopp på kortsidorna. Det tyckte han var väldigt jobbigt i början och övergångarna vad katastrof, sen får han till några fina språng. Så jag fokuserade på att ha honom kvar mellan han och skänkel i avbrott och sedan få igenom halvhalten på yttertygeln i fattningen och tillslut gjorde han riktigt bra i båda varven.
Då var millen trött och jag travade av i väldigt rund och låg form!

Bettan fick springa på lina och hon var faktiskt riktigt fin! Skritt och trav gjorde hon grymt i båda varven. Det är så roligt att se hur bakbenen jobbar i övergångarna fast jag står på marken! Hon accepterade den runda låga formen väldigt bra och frustade ur ordentligt!
Galoppen är som alltid svårare. Man får typ viska ordet galopp annars sätter hon av i sken i korsgalopp!! I höger gick det ändå riktigt bra, hon satte sig ordentligt samtidigt som hon låg kvar i formen! Hon gjorde fina fattningar och hade bra takt. I vänster, som alltid är svårast ville hon inte riktigt acceptera formen, men emellanåt blev hon fin! Fattningarna var inte särskilt bra, men bitvis blir galoppen okej. Så nu blir det mycket lina framöver, ska försöka lina lite innan jag rider, så att hon får jobba med vänstergaloppen själv. Jag påverkar ju såklart henne också, men hon måste ju få hitta formen själv, annars blir det svårt för mig!


The worlds greatest!

Min bästa vän. 365 dagar om året, 7 dagar i veckan, 24 timmar om dagen. Du finns alltid där. Du är det bästa som hänt mig och den vackraste jag sett!
<3 Bettan


Stav

Nu på morgonen har vi släppt ut hästarna, borstat mersis och nu är vi på stav och ska på det förhoppningsvis sista återbesöket!


Trettio dagar kvar

Om 30 dagar så ska jag opereras. Jag ska operera min vänstra häl, då jag har en stor knöl på båda mina hälar och jag får bara göra en i taget, så jag börjar med vänster. Detta kommer innebära en otroligt tuff tid för mig. Jag kommer att vara konvalescent i 3 månader och då även hoppa runt på kryckor, jag har blivit varnad för svåra smärtor och att jag kommer att behöva pina mig till att röra på mig. Ja då kan man ju fråga sig om det verkligen är värt det!? Med tanke på att jag får ont bara jag sätter på mig ridstövlarna, har börjat få ont i lite hårdare skor och även när jag kör bil, så ja, det kommer att vara värt det i slutändan. Men det känns väldigt konstigt att veta att om en månad inte kunna gå eller rida.
Planen med hästarna är att Bettan ska hållas igång med hjälp av Madde, soffan, mamma och kanske lite annat folk. Milano ska få kanske 1,5-2 månaders vila. Han har ju inte vilat någonting i sommar, utan jag sparade det till nu istället. Han är ju bara fem år, så han behöver nog lite vila!
Så jag kommer säkert hinna ångra mig ett hundratal gånger angående operationen, men det känns faktiskt lite ledsamt och jobbigt. Motivationen försvinner lite när man vet att man inte kommer att kunna träna ordentligt om en månad, men jag ska verkligen försöka få ut så mycket som möjligt med hästarna nu, det finns ingen anledning att slarva nu, det kommer inte göra det lättare sen när jag ska hoppa upp igen!
Så nu vet ni var jag kommer att spendera nov-jan, i lilla huset på prärien, sjukskriven och lite deprimerad. Men jag har bestämt mig att jag ska ha lektioner, kunna köra bil och ha ett ganska normalt liv ändå, vi får se hur det blir med det sen..!


En helt vanlig måndag!

Idag har det verkligen bara varit måndag. Mamma tog utsläppet idag, så jag fick lite välbehövlig sovmorgon!! Så vi jobbade på förmiddagen och fixade stallet och så, vi var klara lite tidigare, så vi tog helt enkelt tidig lunch. Jag åkte faktiskt iväg och handlade, så nu har jag mat väldigt länge!!
På eftermiddagen red jag först ut på Jack, han var väldigt mycket mindre tittig idag, så jag tänkte att jag skulle jobba honom ordentligt. Så började med att göra övergångar skritt/trav och redan där blev han lite tjurig.. Så jag tror inte tjurigheten hör ihop med ridbanan, utan snarare med att han inte orkar anstränga sig.. Men efter lite övertalning så gick det faktiskt riktigt bra. Han fick trava på ordentligt i uppförsbacke och verkligen skritta på ordentligt när han skulle skritta.
Han fick även trava lite i nedförsbacke, vilket han tyckte var lite svårt, men det gick! Tog lite galopp och hoppade över stocken, vilket han tycker är roligt! Han var faktiskt riktigt fin i galoppen nu. Tog sen lite fler skritt/trav övergångar och han var mycket bättre. Då blev han bara lite taggad i skritten, men han var rak och jobbade på väl genom kroppen! Galopperade upp för örenbacken och såg till att han samlade ordentligt och behövde komma upp lite i formen och oj vad fin han blev!!
Avslutade med lite skänkelvikning i trav över vägen, så det blev ett par steg åt höger, sen åt vänster, sen höger igen. Han gjorde det riktigt riktigt bra, så sidvärts kommer inte vara något problem när han bara accepterar att man tvingar honom att jobba!!
Sen fick Ivana sitt första pass på banan.. Ja, vad ska man säga!? Hur får man en stor nordsvensk att göra som man vill? Jo man är envis som sjutton och man får använda spöt.. Från början kunde vi inte gå rakt, svänga eller reglera farten.. Så efter lite piks på ytterbogen, en hel del yttertygel och lite smackningar kunde vi rida på en åttvolt i skritt. Vi höll säkert på en kvart på att bara befästa det. Sen tog vi trav och ivana visade upp sina skills på att backa!! Hon kunde nästan springa baklänges i en åtta. Men efter att en envis Sara blev arg så klarade vi tillochmed att trava på åttan!! Hon blir lite springig och markbunden i trav, men det blev bättre och bättre desto finare hon blev. Så hon kan säkert bli riktigt trevlig, men det krävs en hel del jobb!!

Sen var det dressyrmöte på runsten, hela 7 personer dök upp.. Så det blev väll inte alltför mycket bestämt, men alltid trevligt att träffas!
Avslutade kvällen med hemmagjorda köttbullar med potatismos, den bästa maten som finns!


RSS 2.0